AMIR MURATOVIĆ

FABIANI : PLEČNIK

Dokumentarni program

Format: DVD

Šifra: 900488

EAN: 3838898900488

Maks Fabiani in Jože Plečnik, najpomembnejša slovenska arhitekta, sta bila tekmeca. Dokumentarni film prvič odstira, kako pogosto sta se prepletali njuni zgodbi. Išče slogovne primerjave med njunimi deli ter opozarja, v kolikšni meri sta se zgledovala drug po drugem, kdaj sta si prevzemala posle, hkrati pa priča o medsebojnem spoštovanju.
Danes govorimo o Plečnikovi Ljubljani , čeprav je na Plečnika močno vplival Maks Fabiani z urbanističnim načrtom iz leta 1895. Srečala sta se v ateljeju pri Ottu Wagnerju, na natečaju za Gutenbergov spomenik na Dunaju sta prejela enakovredno nagrado, a naročilo je dobil Fabiani. Plečnik mu je vrnil s prelomno Zacherlovo palačo. Fabiani je bil svetovalec Franca Ferdinanda in profesor na dunajski tehniški univerzi. Plečnikova profesura pa je bila pri prestolonasledniku trikrat zavrnjena in za to je krivil Fabianija.
Na stara leta sta bila spet prijatelja. Ob čaši vina sta se dogovorila za nekrolog. Spisal ga je Fabiani leta 1958, leto dni po Plečnikovi smrti.


Dobitnik Viktorja 2008 za dokumentarno oddajo in in priznanja Erasmus Euromedia pečat 2008.


Scenarist, režiser in montažer: Amir Muratović
Direktor fotografije: Marko Kočevar
Avtor glasbe: Borut Kržišnik