JURE IVANUŠIČ

JURE IVANUŠIČ: SONCE IN SENCE

Šanson - Kantavtorstvo

Format: CD

Šifra: 113918

EAN: 3838898113918

Vsestranski umetnik - skladatelj, igralec, režiser, šansonjer, pianist, pevec, humorist in tekstopisec Jure Ivanušič je študiral dramsko igro na ljubljanski AGRFT ter klavir na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Na slovenskih gledaliških odrih je ustvaril različne karakterne vloge (Pentheus v Evripidovih Bakhantkah, Jerry v Albeejevi Zoo Story, Lorenzo di Spadaro v Andrejevih Črnih maskah, Mozart v Amadeusu in Brindsley Miller v Shafferjevi Črni komediji, Blue Morphan v Shepardovi Nevidni roki,..), za katere je prejel najvišja priznanja tako doma kot v tujini. V sodelovanju s ko-scenaristom Markom Vezoviškom je nastal tudi scenarij za televizijski film Lepo je biti Mozart, v katerem je odigral deset vlog in prejel Vikendov gong ustvarjalnosti. Kot koncertni pianist je izvajal dela Franza Liszta, Frederica Chopina ter Mozartove Koncerte za klavir in orkester K. 414, K. 449, K. 453 in K. 488 z orkestrom Mariborske filharmonije ter na koncertih Društva Glasbenih Umetnikov Maribor.
Z Vanesso Redgrave je nastopil na koncertih UNICEF-a v Londonu, Syracusi in Varšavi. Od leta 1992 redno koncertira z Radetom Šerbedžijo po Evropi in svetu. Napisal je tudi 'recesijsko opero' "Evstahij in Jekaterina" ter scensko glasbo za predstavo Črne maske ob otvoritvi Primorskega festivala v Kopru 2000.
Avtorske pesmi iz glasbeno-gledališkega projekta  Bil sem ti blizu so izšle na albumu “Jure Ivanušič & Gusarji: Ob desetih zvečer” (ZKP RTV SLO 1999). Je večkratni nagrajenec Festivala Šansona (2001, 2005) in Slovenske Popevke (2003, 2013). Leta 2011 je doživela premiero predstava za igralca in bend “Srce v kovčku” z avtorskimi prevodi belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela. Leta 2012 je postavil na oder avtorski projekt "Kabaret za tuje turiste".

Album dvanajstih novih pesmi »Sonce in sence« je kot nagrajenec Slovenske popevke 2013 posnel s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija (dirigent Lojze Krajnčan).


Jure Ivanušič o albumu:
Album "Sonce in sence" je moj tretji album, po "Ob desetih zvečer" (ZKP, 1999) in "Srce v kovčku" (Celinka, 2011). Prvi je v celoti sestavljen iz avtorskih skladb, drugi pa je posvečen Jacquesu Brelu.
Album je resda nastajal dalj časa, vendar to sploh ni pomembno. V bistvu so vsi moji albumi nastajali tako. Niso trendovski, zato mi nikoli ni bilo važno, da bi morali zagledati luč sveta prav sedaj, ta trenutek, ampak mi je bilo vodilo to, da so izpiljeni, da se določene stvari popravijo, izbrusijo, pa tudi, da kakšna skladba enostavno gre ven, ker pač ni dovolj dobra. Tako je bilo tudi v izboru in s snemanjem tega CDja.
Skladbo "Brez sramu" sem napisal v začetku leta 2012, kot upor proti že takrat netransparentnemu in sumljivemu začetku EPK v Mariboru ter kot upor proti splošni družbeni klimi. Skladba mi je prišla prav jeseni istega leta, ko sem jo s harmoniko izvajal na vstajah v Mariboru in Ljubljani. Prav tako mi je bila za inspiracijo te pesmi tudi izredna odpoved delovnega razmerja v SNG Maribor, ki sem jo dobil 2003 - ničesar kriv in dolžan! Aranžman je napisal Mate Marčina, naš mladi skladatelj in pianist, ki zdaj nadaljuje študij v New Yorku.
Skoraj istočasno je nastala skladba "Zimski večer" - obe sem pisal pozimi v prazni hiši pokojnih starih staršev. "Zimski večer" je tipičen realističen šanson – vse, kar sem opisal, je resnično. Našel sem stare babičine dnevnike, ki so me tako prevzeli, da sem napisal to skladbo. Priredbo za Simfonike je napisal moj dober prijatelj iz teatra Ulysses na Brionih - Nigel Osborne, nekoč tudi dekan Edinburške fakultete za glasbo, sicer pa svetovno znan skladatelj, s katerim sva koncertirala tudi v Londonu z Vanesso Redgrave.
Odkril sem, da pišem pesmi, da si kaj zapomnim iz svojega življenja.. :)
"Žabja vas" je šanson, za katerega sem dobil nagrado za najboljše besedilo na Festivalu šansona 2005. Vendar s posnetkom s CDja tega festivala nisem bil zadovoljen. Je iz generalke in vedel sem, da lahko skladbo bolje interpretiram. Že dolgo sem jo hotel posneti "na novo" - zdaj se je ponudila priložnost. Aranžman je (po originalnem aranžmanu iz 2005 Kostje Kostiča, ki tudi sedaj živi v New Yorku), prav tako prispeval Mate Marčina.
"Annabel Lee" sem uglasbil še v času študija na AGRFT, leta 1995. Poe je eden tistih avtorjev, ki je globoko zaznamoval mojo mladost. Napisal sem tudi aranžman za orkester, vendar sem ga dal pod drobnogled profesorskemu očesu Jake Puciharja, ki je v partituri potem "mentorsko" popravil to in ono malenkost. Fin kompliment mi je dal prevajalec Poe-ja v slovenščino Andrej Arko, ki je dejal, da ga je skladba prav očarala.
Lep kompliment sem pa dobil tudi od Gerarda Jouannesta, Brelovega pianista in soavtorja glasbe nekaterih njegovih pesmi, ki je (po besedah Francisa Leveleya, Brelovega zeta, ki ureja njegovo zapuščino) izjemno naklonjen mojim interpretacijam in prevodom Brela v slovenščino.

Šanson je zame uglasbljena poezija, z dramskim nabojem in šansonjer / kantavtor je tisti, ki prispeva besedilo, glasbo in interpretacijo. Tako sem se učil od največjih svetovnih šansonjerjev Brela, Brassensa in Ferreja.
Zato so na tem albumu tudi Brelove "Plin", "Lev" in "Matilda". Slednjo sem sicer posnel že na albumu "Srce v kovčku", vendar je Jaka Pucihar za Miklavžev večer pred leti na nacionalki napisal aranžman za orkester in tako se na tem CDju skladba pojavi še enkrat - kot repriza z orkestrom.
Skupaj s kolegom Markom Vezoviškom sva prevedla tudi Brassensov "Slab sloves", ki nosi piker, prikrit naboj upora proti kapitalistični družbi. Sprva kot točko na La vie en rose, ki je bil tisto leto posvečen Brassensu, nato pa sem dal skladbo "zaranžirat" prej omenjenemu Nigelu Osborneju, posebej za ta album.
Skladbi "Zvezde" in "Igralci" sem napisal kot aviza za oddajo na Prvem "Igramo se z zvezdami", kjer sem z Big Bandom RTV gostil kolege igralce, ki pojejo.
Pesem "Dol" je stara že slabih 20 let (!). Najprej sem jo izvajal v kabaretu "Bil sem ti blizu" (SNG MB, 1997), potem pa jo posnel na albumu "Ob desetih zvečer", kjer sem jo interpretiral bolj šaljivo. Dolgo časa sem stvar hotel še enkrat posnet - v nekoliko zrelejši interpretaciji - in sedaj se je ponudila priložnost. Priredbo za orkester je napisal Lojze Kranjčan, sicer tudi dirigent celotnega albuma.
Na koncu je še skladba "Moje mesto", po besedilu Kajetana Koviča. Uglasbitev je tudi stara že skoraj deset let in ni naključje, da je za nekatere, ki so jo slišali na določenih priložnostih, kjer sem jo izvajal, postala himna Maribora. Aranžman je napisala moja "v.d. žena" Nana Forte. Gre za moj poklon in hkrati "adijo" mojemu rojstnemu mestu - tako se album s prvo in zadnjo skladbo zaključi v celoto.SKLADBE:
1. BREZ SRAMU 3:04 (
poslušaj!)
(J. Ivanušič / J. Ivanušič / M. Marčina)
2. SLAB SLOVES 2:18
(G. Brassens / G. Brassens)
3. ZIMSKI VEČER 4:51
(J. Ivanušič / J. Ivanušič / N. Osborne)
4. ŽABJA VAS 5:23
(J. Ivanušič / J. Ivanušič / M. Marčina)
5. LEV 3:30
(J. Brel / J. Brel / M. Marčina)
6. PLIN 2:44
(G. Jouannest / J. Brel / J. Pucihar)
7. ANNABEL LEE 3:36
(J. Ivanušič / E. A. Poe / J. Ivanušič – J. Pucihar)
8. ZVEZDE 2:22
(J. Ivanušič / J. Ivanušič / J. Pucihar)
9. MATILDA 2:10
(G. Jouannest / J. Brel / J. Pucihar)
10. IGRALCI 2:27
(J. Ivanušič / J. Ivanušič / R. Golob)
11. DOL 3:10
(J. Ivanušič / J. Ivanušič / L. Kranjčan)
12. MOJE MESTO 2:24
(J. Ivanušič / K. Kovič / N. Forte)

JURE IVANUŠIČ

Jure Ivanušič, slovenski igralec, pianist, skladatelj, šansonjer in prevajalec, * 24. marec 1973, Maribor.

Jure Ivanušič je študiral dramsko igro na ljubljanski AGRFT ter klavir na Universität für Musik und Darstellende Kunst in Graz v Grazu. Na slovenskih gledaliških odrih je kreiral različne karakterne vloge (Pentheus v Evripidovih Bakhantkah, Jerry v Albeejevi Zoo Story, Lorenzo di Spadaro v Andrejevih Črnih maskah, Mozart v Amadeusu in Brindsley Miller v Shafferjevi Črni komediji, Blue Morphan v Shepardovi Nevidni roki, Axel v Strindbergovem Igranju z ognjem,...) za katere je prejel najvišje nagrade in priznanja tako doma kot v tujini. Predstava Zadet Kabaret, ki jo je napisal skupaj s fizikom Petrom Žigerjem, jo režiral ter zanjo prispeval tudi glasbo, je bila po oceni strokovne kritike najboljša predstava SNG Maribor v sezoni 1997/98. Režiral je uspešnico Jutri začnem Dese Muck, s katero je napisal tudi komični triler Božični večer, ki je doživel premiero v Koprskem gledališču leta 2008 ter prvo slovensko postavitev Monologov vagine Eve Ensler. Uspešno sodeluje s hrvaškim gledališčem Ulysses na Brionih.

Igral je v več slovenskih filmih (Outsider, Felix,...) ter ustvaril glavni vlogi v celovečercih Prehod Borisa Palčiča, ki je prejel nagrado publike na Portoroškem filmskem festivalu 2008 ter v zadnjem filmu Francija Slaka Kakor v nebesih, tako na zemlji. Četa 2017 je bil po njegovem scenariju posnet celovečerni film Stekle lisice[1]. V sodelovanju s ko-scenaristom Markom Vezoviškom sta nastali predstavi Od tišine do glasbe, ki je do danes imela že več kot 300 ponovitev in Prešern Kabaret ter tudi scenarij za televizijski film Lepo je biti Mozart, v katerem je odigral deset vlog in prejel Vikendov gong ustvarjalnosti. Prav tako je igral v več slovenskih nadaljevankah in nanizankah ter vodil različne televizijske oddaje in prireditve (Impromtu, Slovenska popevka 2002 in 2008, Državna proslava ob vstopu Slovenije v Nato 2004, Narečna popevka 2001 – 2003, UNICEF, Dobrodelni Miklavžev koncert, Koncert filmske glasbe, ipd....). Na Radiu Slovenija je vodil oddajo Igramo se z zvezdami z Big Bandom RTV, kjer je gostil igralce, ki pojejo. Oddaja je dobila tudi televizijsko različico.

Kot koncertni pianist je izvajal dela Franza Liszta, Frederica Chopina ter Mozartove Koncerte za klavir in orkester K. 414, K. 449, K. 453 in K. 488 z orkestrom Mariborske filharmonije ter na koncertih Društva Glasbenih Umetnikov Maribor. Z Vanesso Redgrave je nastopil na UNICEF koncertih v Londonu, Syracusi in Varšavi. Od leta 1992 redno koncertira z Radetom Šerbedžijo po Evropi in svetu. Napisal je tudi recesijsko opero Evstahij in Jekaterina ter scensko glasbo za predstavo Črne maske ob otvoritvi Primorskega festivala v Kopru 2000.

Avtorske pesmi iz glasbeno-gledališkega projekta Bil sem ti blizu so bile kasneje izdane na albumu Jure Ivanušič & Gusarji: Ob desetih zvečer[2] (ZKP, RTV 1999). Je večkratni nagrajenec Festivala Šansona (2001, 2005) in Slovenske popevke (2003). Leta 2011 je doživela premiero predstava za igralca in bend Srce v kovčku, ob kateri je izšla zgoščenka Jure Ivanušič & Nordunk: Srce v kovčku (Celinka CEL CD 027) z avtorskimi prevodi belgijsko-francoskega šansonjerja Jacquesa Brela. Leta 2012 je postavil na oder avtorski projekt Kabaret za tuje turiste. S Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija je leta 2016 posnel svoj avtorski album pesmi z naslovom Sonce in sence