IZTOK MLAKAR

IZTOK MLAKAR: ŠTORIJE IN BALDORIJE (VINILNA IZDAJA)

VINILNI KOTIČEK ZA ZBIRALCE

Format: LP

Šifra: 115479

EAN: 3838898115479

Iztok Mlakar je leta 1990 izdal svoj prvi album - najprej kaseto Štorije in baldorije za ZKP RTV Slovenija. Ob trideseti obletnici je legendarna izdaja 20. februarja dočakala še vinilni natis na kvalitetnem 180 g vinilu s posebej zanj restavriranimi posnetki in novim LP masteringom.  Posebna izdaja za zbiratelje v omejeni, oštevilčeni nakladi.  Z vinilnim albumom boste prejeli tudi pretočno kodo, ki omogoča prenos skladb z v digitalnem formatu.

 

pesmi
pepi žbaradorija
republika palma de cocco
puntarska
vandima
pubi, usidma se
karlo, špacapan
beštija
štefana in bartolin
en glaž vina mi daj

 

Na Iztoka Mlakarja me je opozoril Vili Vodopivec, ki je takrat vodil Razvedrilni program Radia Ljubljana. Hodili so namreč po Sloveniji, med drugim tudi na Goriško, ter organizirali javne radijske oddaje. Na eni od teh oddaj se je pojavil mlad kantavtor Iztok Mlakar. Iztok je na povsem samosvoj način izvajal lastne skladbe. Vili me je poklical na ZKP in mi dejal, da so odkrili nekaj čisto novega. Svetoval nam je, naj se z Iztokom dogovorimo za snemanje in izdajo na kaseti. Takrat je bila pač kaseta »in«, vinil je izumiral, CDja pa še ni bilo.
Seveda sem takoj stopil v akcijo in se dogovoril za srečanje. Dobili smo se v legendarnem Turistu nasproti Radia, kjer so se rojevale ideje za nove projekte. Sestali smo se Iztok Mlakar, Mojmir Sepe in moja malenkost. Iztoku sem predlagal, da bi obogatili njegove pesmi z godali in ostalimi instrumenti, za katere bi naredil priredbe mojster Sepe. Seveda se Iztok in Mojzes z mojo idejo nista strinjala. Menila sta, naj ostane, kakor je. Iztok Mlakar in David Šuligoj naj gresta v studio in z minimalnim nasnemavanjem posnameta album.
Tako se je začelo uspešno sodelovanje med Iztokom, Davidom in našo založbo, ki traja že 30 let. Za to obojestransko zaupanje in zadovoljstvo sem jima neizmerno hvaležen in jima želim skupaj z ZKP še veliko uspeha.
Ivo Umek
urednik prve izdaje Štorij in baldorij, poznejši dolgoletni direktor ZKP RTV Slovenija

Kar se tiče srečanja z gospodom Sepetom, pa se jaz teh reči spominjam malce drugače :
Res sem se srečal z njim na pobudo Iva in pokojnega Vilija. Hotela sta, da bi stvar dobro izpadla, da bi Mojzes naredil to, kar je Bojan Adamič ustvaril na legendarnem Cocktailu Marka Breclja, aranžmaje, da gate trga. Z mojstrom smo se srečali nekega sončnega dne v Ljubljani na kavi, prinesel sem mu demo posnetke, tekste, prosil me je še za intonacije. Dogovorila sva se, da se drugi dan spet dobiva. Komaj sem čakal, da slišim, kaj bo veliki Mojzes ustvaril iz mojih pesmic.
Naslednji dan mi je povedal, da ne bo naredil nič!  Kaj je narobe? Se mu zdijo pesmi slabe?  Mu je pod častjo delati z mano? Bil sem vidno razočaran.
Rekel mi je, da je razmišljal, kaj naj naredi, in se odločil, da je stvar najboljša takšna, kot je. Lahko bi dodal cel kup akordov, instrumentov, pasusov in vse zakompliciral, a pesmi bi s tem več izgubile kor pridobile. Naj jih posnamem kar sam.  Zaželel mi je vse najboljše in obljubil  pomoč, če jo bom potreboval.
Bolj kot razmišljam o tej njegovi odločitvi, bolj ga občudujem. Dandanes so ljudje, ki bi naredili aranžma še za konjski prdec, če bi le dobili honorar za to. Da stopiš, ko je to prav, korak nazaj in se umakneš, moraš biti ne samo velik umetnik, ampak tudi velik človek. Še zdaj sem mu hvaležen.
In potem sva z Davidom šla v studio. Ko so lokalni glasbeniki videli, da vlečeva s sabo harmoniko, so popadali po tleh od smeha, marsikdo mi je odsvetoval narečje, češ da ga nobeden ne razume, moral bi bolj popaziti na besedišče, ker je pregrobo, pesmi so kičaste, ne govorijo o ničemer... Bil sem največji bebec na svetu.
In zdaj, po tridesetih letih, lahko s ponosom zatrdim, da sem to še vedno!!!
Szi rešpektom!
Iztok

Skladbe

Št. Naslov Dolžina Poslušaj MP3
1 Pepi Žbaradorija - Iztok Mlakar 4:48
0,69 EUR
2 Republika Palma de Cocco - Iztok Mlakar 4:14
0,69 EUR
3 Puntarska - Iztok Mlakar 2:21
0,69 EUR
4 Vandima - Iztok Mlakar 4:06
0,69 EUR
5 Pubi, usidma se - Iztok Mlakar 2:28
0,69 EUR
6 Karlo Špacapan - Iztok Mlakar 4:26
0,69 EUR
7 Beštija - Iztok Mlakar 4:58
0,69 EUR
8 Štefana in Bartolin - Iztok Mlakar 5:30
0,69 EUR
9 En glaž vina mi dej - Iztok Mlakar 2:59
0,69 EUR