RAZLIČNI IZVAJALCI

SPEVOPLES ZELENI JURIJ

Etno

Format: DVD

Šifra: 901133

EAN: 3838898901133

Muzikal po ljudskih motivih v dveh dejanjih

Če ima vsaka zgodba začetek in konec, ga ta nima. To je zgodba o krožni poti Zelenega Jurija. V njej je njen konec tudi njen začetek. Njegova pot ga vodi navzdol, kjer se dotakne minljivosti ter se dvigne navzgor, kjer seže do srca.
Spevoples Zeleni Jurij je muzikal po ljudskih motivih in združuje najstarejše zapise o slovenski pesmi, plesu, glasbi in mitologiji ter uveljavljene poustvarjalce na področju ljudske kulture. Prvi tovrstni poizkus v Sloveniji je plod večmesečnega izčrpnega raziskovalnega dela treh generacij folklorne skupine Tine Rožanc, Ljubljanskih madrigalistov in posebej za to priložnost sestavljenega orkestra.
Osrednji lik dogajanja je Zeleni Jurij (Gregor Volk), v izročilu imenovan tudi kot Šenturij, Jurek, Jarilo, Vestnik itd., ki je v Sloveniji poznan predvsem kot prinašalec pomladi, njegova krožna pot pa biva in potuje med letnimi časi po slovenskih pokrajinah. Na odru je njegova osrednja zgodba, v kateri spoznamo nesojeno ljubezen in sorodno dušo Maro (Karin Možina), vpeta v različne plesne postavitve in glasbene medigre, občasno z zborovsko nadgradnjo.


Simona Moličnik: Rožančev Zeleni Jurij
Če smo do nedavnega živeli v prepričanju, da je folklorna dejavnost hermetično zaprta in da prikazuje posamezne plesne splete, je glasbeno-plesna predstava Zeleni Jurij to stereotipno mišljenje dokončno podrla. Vsebina privlačno povleče v zgodbo ljudskega mita, za katerega malokdo ve, da je bil doma v vseh slovenskih pokrajinah in ne samo v danes znanem izročilu Bele krajine. Psihološko moč bajeslovnega bitja odlično pooseblja Gregor Volk, tako močno zraščen z ljudsko glasbo, da razume tudi tisti del nje, ki je nastal dosti pred romantiziranim domoljubjem. Predstavo pomembno oblikujejo še štirje instrumentalni sestavi, Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti in lirična, sodobnemu čutenju naklonjena solistka Karin Možina v vlogi Jurijeve izbranke Mare.  
Idejni vodja, režiser in glasbeni aranžer je Klemen Dovč. Treba je priznati, da gre za celovit pristop do ljudskega blaga, ki z dobro mero okusa združuje tradicijo s sodobnostjo, oblikovno se približuje pravilnemu razmerju zlatega reza in daje občutek neprimerljive slovanske moči, ko masa zvoka povzroči drget.
Predstava Zeleni Jurij prepriča v trajni pomen in živost tematike izročila, pa tudi v to, da se prav tu zmore nakopičiti neprecenljiva energija, ki se v praznini današnjih dni zdi kot fatamorgana v čustveni puščavi.

Neja Kos: Parada plesa
Tekoče sestavljen, dramaturško premišljen preplet raznovrstnih glasbenih spremljav, samostojnih mediger, petja plesalcev ter solistov in zbora je vseboval prav tisto artikulirano dinamično linijo, ki je tako manjkala gledališkemu delu. Finale je bil po glasbeni plati res vrhunec predstave, že skoraj prava kantata, ki se je razvijala od skoraj srhljivo mogočnih trobelj, znanilk pomladi in Jurjevega prihoda, preko ljudskega petja, vpletenega med zvoke orkestra, do zbora z variacijami na temo Došel je došel Zeleni Jurij. Ta se je šele skozi glasbeno govorico uspel  transformirati v tisto pravo "božanstvo, ki se mu vsi klanjajo".

 

Deli muzikala:
SREČANJE (ko se začne pesem Se šetala)
Prekmurje. Pomlad se budi in bliža se čas setve. Usoda prekriža poti Jurija in Mare. Čeprav je srečanje le bežno, se Mara vtisne Juriju v spomin.
DVORJENJE (ko se začne prvo pritrkovanje)
Gorenjska, čas žetve. Jurij poskuša Maro, ki ga je povsem prevzela, očarati s poskočnicami in nežnimi napevi, a brez uspeha.
ZDRUŽITEV (ko se zasliši ropot cepcev in prihod deklet na oder)
Koroška. Zvok mlatenja slame se razlega naokoli, ko se poletje počasi preveša v jesen. Jurij naposled pridobi Marino naklonjenost. Mlad par je po začetnih zapletih združen v sreči.
OB SLOVESU (prihod solistov na oder)
Ljubljana v zreli jeseni. Srečo mladega para skali novica o odhodu Jurija k vojakom, zato se odpravita v Ljubljano. Ob slovesu Mara Juriju v spomin pokloni kotiljon z obljubo, da se kmalu ponovno snideta.
ŽALOST IN NOVO UPANJE (ko orkester zaigra ob zaključku Ena ptička priletela)
Primorska. Ptički prineso žalostno novico o Jurijevi smrti, kar stre Maro. V njeni otožnosti jo bodrijo in hrabrijo. Ko narava počiva v zimskem spanju, spokojnost pretrga zvok trobelj v daljavi. Bliža se pomlad.
PONOVNO ROJSTVO (zvok piščali in prihod otrok)
Bela krajina. Kukavica naznani prihod pomladi, zbira se staro in mlado. Fantje pripeljejo na oder Zelenega Jurija in vsi zbrani se mu poklonijo. Tu in zdaj.

 

Nastopajoči:
Tri generacije Folklorne skupine Tine Tožanc,
Gregor Volk,
Karin Možina
,
Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti.

 

Režiser: Klemen Dovč
Plesne postavitve: Katja Kavkler, Klemen Dovč, dr. Bruno Ravnikar
Glasba: Klemen Dovč, dr. Bruno Ravnikar, Nina Volk, Bojan Cvetrežnik