KATALENA

KATALENA: (Z)GODBE

Etno

Format: CD

Šifra: 107177

EAN: 3838898107177

Danes je Katalena daleč najbolj uveljavljeno ime etno fuzije v Sloveniji. Njen CD prevenec Z(godbe) (december 2002) že lep čas sodi v anale novejše slovenske popularne glasbe. Katalena je na njem tako prepričala in navdušila s svojo svežo in zanimivo fuzijo tradicionalnega in sodobnega, da ji na naslednjih ploščah sploh ni bilo lahko. Izdaji je sledil evforično sprejet nastop na Drugi godbi (maja 2003), ki je dokazal, da je skupina že na tej prvi plošči razširila meje publike daleč izven običajnih etno vod, pri tem pa ohranila vse temeljne elemente svoje glasbene identitete in prepoznavnosti.

Obvezna plošča za vsako za etno dovzetno zbirko. Pa saj vam je jasno!

 

Skladbe:

Skladbe

Št. Naslov Dolžina Poslušaj
1 Da gora ta skarbinina 3:41
2 Dober vecer mamica 4:12
3 Lepa Vida 4:11
4 Ta lipovska 5:49
5 Kolednica 5:35
6 Istrska 2:46
7 Zrelo je zito 8:20
8 Istrska 2:23
9 Po cesti mi gresta studenta dva 7:05
10 Gda se dragi v Ameriko odpravla 5:04
11 Smrt zaprta v sod 2:17
12 Izrasla je kopinja 3:02
13 Katalena 4:17
14 Ptujska grajska muzika 1:48

BOŠTJAN GOMBAČ

Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo, tuje pa mu niso niti odrske deske. Že med študijem klarineta, pod mentorstvom prof. Jožeta Kotarja na ljubljanski Akademiji za glasbo (študij je opravil z odliko), se je navduševal za različne glasbene zvrsti. Glasbena pot ga je namreč že kot najstnika popeljala po svetu in mu odpirala nova obzorja v glasbenem izražanju. Sam pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden kot je, večji izziv, možnost izražanja ter veselje do dela mu nudi. Njegovo delo preteklih petnajstih let lahko zasledimo na približno 120-ih nosilcih zvoka in zajema vse, od etna do resne glasbe. Prav tako je avtor glasbe za 50 gledaliških predstav in 40 dokumentarnih filmov. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih. S skupino Terra Folk je požel mnogo glasbenih nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado občinstva radia BBC 3 (World Music Awards), sodeluje pa s skupinami Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastopil je že s kopico znanih imen slovenske popularne in resne glasbe in z mnogimi tujimi glasbeniki, kot so Marc Ribot, Greg Cohen, Neil Innes, Tommy Emmanuel, The Cat Empire, John McSherry, Arvid Engegard, Susanne Lundeng, Knut Eric Sundquist, Theodossi Spassov.

Gombač, ki je znan po tem, da vse, kar dobi v roke, spremeni v glasbeni inštrument in iz njega izvabi čudežne zvoke, je tudi na novem albumu Iucundus posegel po mnogih glasbilih in z njimi svoje privlačno potovanje skozi različne glasbene pokrajine spremenil v glasbeni vrtiljak, ki bo očaral vsaka dovolj odprta ušesa.


 

KATALENA

Začetek delovanja zasedbe Katalena je vezan na glasbeno delavnico, ki se je dogajala v poletnih mesecih leta 2001 v belokranjski vasi Črmošnjice. Iz delavnice – ta je bila v osnovi zamišljena kot enkraten glasbeni projekt – pa se je kaj kmalu razvila v redno delujočo zasedbo. Skupina Katalena se ukvarja z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, vendar dediščine ne razume zgolj kot vir, pač pa poskuša skozi glasbo in besedila vzpostavljati dialog s preteklostjo ter na ta način premišljati lastno vpetost v prostor, čas, skupnost ter njeno zgodovino in sedanjost.
 
V sedemnajstih letih svojega delovanja je skupina izdala sedem albumov. Albumi so bili praktično brez izjeme deležni izjemno pozitivnih odzivov javnosti in kritike, podobno pa velja tudi za koncertno aktivnost, ki je bila v vsem tem času zelo intenzivna. Poleg praktično vseh pomembnejših festivalskih, koncertnih in klubskih odrov v domovini je Katalena redno nastopala tudi v tujini, koncertna pot jo je tako zanesla v ZDA, Francijo, Nemčijo, Izrael, Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Švico, Češko, Bolgarijo in Avstrijo.