OTROŠKI PEVSKI ZBOR RTV SLOVENIJA

OPZ RTV SLOVENIJA, ZBOROVODKINJA ANKA JAZBEC, JANEZ DOVČ & SOZVOČJA SLOVENIJE: VSE TIČICE LEPO POJO

Glasba za otroke

Format: CD

Šifra: 115363

EAN: 3838898115363

Izbor slovenskih ljudskih pesmi Janeza Dovča in projekta Sozvočja Slovenije ( Janez Dovč, Boštjan Gombač, Goran Krmac in posebni gost Gregor Volk) skupaj z Otroškim pevskim zborom RTV Slovenija (zborovodkinja Anka Jazbec).  Zborovski aranžmaji - Janez Dovč.

Z OPZ RTV Slovenija in zborovodkinjo Anko Jazbec smo že večkrat uspešno sodelovali in porodila se je ideja, da bi za zbor pripravil aranžmaje slovenskih ljudskih pesmi. Z ljudsko glasbo se sicer poglobljeno ukvarjam že kar nekaj časa, najprej s skupino Jararaja, kasneje v projektu Sozvočja Slovenije. Ljudska glasba je namreč odmev prostora, ki v sebi nosi raznolikost pokrajin, narečij in z udejstvovanjem na tem področju glasbeniki želimo opozarjati, kako pomembno je bogastvo razlik, ne samo v kulturnem smislu, ampak tudi v gospodarskem, političnem itd. Otroški zbor skladatelju oz aranžerju nudi prav posebno zvočnost, neposredni odziv pevk in pevcev je izjemno dragocen, obenem pa mi je osebno, tudi kot očetu dveh čudovitih otrok, jasno, da je stik mladih z neobičajnimi aranžmaji v pravih okoliščinah in v pravi meri zelo koristen in vsestransko navdihujoč. Ker sem si zamislil tudi instrumentalno spremljavo, sem k projektu povabil dva čudovita glasbenika, s katerima redno sodelujem, multiinstrumentalista Boštjana Gombača in tubista Gorana Krmaca. Na albumu pa se nam je pri dveh skladbah pridružil še prav posebni gost, pevec in kitarist Gregor Volk, izvrsten glasbenik in zelo pristen poustvarjalec ljudskega izročila, priporočam, da si poslušate kako ploščo oz obiščete koncert skupine Volk Folk. Celoten proces ustvarjanja, vaj, snemanja mi je bil v veliko veselje in neizmerno navdihujoč in verjamem, da bo plošča dobro sprejeta med poslušalci.
Janez Dovč

V naši družini nam je bila ljudska pesem položena dobesedno v zibelko. Pelo se je pri delu, ko je oče iz šibja izdeloval pletene izdelke (tudi košarico zame).  Jaz sem bila najmlajša. Starša, oba z odličnim posluhom, sta z nami otroki pela ob večerih in nas naučila tudi večglasja.  Dolge večerne ure so pestrili družinski pogovori in petje ljudskih pesmi. Ljubezen do petja je nas vseh pet deklet potem spremljala skozi vse življenje, saj smo se vključile v različne zbore.
V svojem poklicu profesorice glasbe in zborovodstva sem ljudski pesmi posvečala  posebno pozornost, tako v razredu kot v  mladinskih in odraslih zborih. Priprave na snemanje pričujoče zgoščenke z Otroškim zborom RTV Slovenija so potekale v veselje vseh, ki smo v njih sodelovali. Predvsem me veseli, da so mladi pevci začutili lepoto in pomen ljudskih pesmi, ki so dolga stoletja nastajale med slovenskim narodom - pri delu, ob veselih in žalostnih dogodkih. Preden smo se začeli učiti posamezne pesmi, sem jim skušala v besedah približati občutja ljudi in časa, v katerem so te pesmi nastale. Šele potem, ko veš, o kom ali čem pripoveduje pesem, jo lahko prepričljivo tudi zapoješ. Da je našim otrokom na letnem koncertu predlansko leto to uspelo, pričata  močan aplavz  in marsikatero orošeno oko v dvorani Slovenske filharmonije. Še posebej občuteno sprejeta je bila Oj, božime...Za mnoge skoraj neverjetno, da so otroci izvajalci sposobni pričarati takšno razpoloženje.
Še posebej sem hvaležna Janezu Dovču, ki je vse pesmi tako občuteno  aranžiral in vsem njegovim prijateljem instrumentalistom, ki so svoje delo odlično opravili. Ne da se prezreti, da so vajeni skupnega muziciranja, da imajo zelo, zelo radi otroke in velik smisel za delo z njimi. Hvala za potrpežljivo prenašanje otroških vragolij med snemanjem.
Anka Jazbec

 

 

PESMI:
1. JAZ BOM EDNE CITRE KÜPO
2. OB BISTREM POTOKU
3. TA LIPAWSKA
4. SIJAJ, SIJAJ SONČECE
5. PETELINČEK JE NA GORO ŠEL
6. TRI RACE, TRI PURE
7 VSE TIČICE LEPO POJO
8. PRIŠLA BO POMLAD
9. NMAU ČEZ IZARO
10. OJ BOŽIME
11. JAZ PA POJDEM NA GORENJSKO
12. PASTIRCE MLADO I MILO
13. MOJ OČKA IMA KONJIČKA DVA

 

Skladbe

Št. Naslov Dolžina Poslušaj MP3
1 JAZ BOM EDNE CITRE KUPU 3:58
0,49 EUR
2 OB BISTREM POTOKU 3:45
0,49 EUR
3 TA LIPAWSKA 3:38
0,49 EUR
4 SIJAJ SIJAJ SONČECE 3:15
0,49 EUR
5 PETELINČEK JE NA GORO ŠEL 2:27
0,49 EUR
6 TRI RACE TRI PURE 2:30
0,49 EUR
7 VSE TIČICE LEPO POJO 3:24
0,49 EUR
8 PRIŠLA BO POMLAD 4:05
0,49 EUR
9 N'MAU ČEZ IZARO 4:56
0,49 EUR
10 OJ BOŽIME 4:02
0,49 EUR
11 JAZ PA POJDEM NA GORENJSKO 2:25
0,49 EUR
12 PASTIRČE MLADO I MILO 3:54
0,49 EUR
13 MOJ OČKA IMA KONJIČKA DVA 1:55
0,49 EUR