BIG BAND RTV SLOVENIJA

BIG BAND RTV SLOVENIJA (DIRIGENT: EMIL SPRUK) & NUŠA DERENDA: GLENN MILLER REVIVAL

Jazz

Format: CD

Šifra: 113420

EAN: 3838898113420

15. decembra 1944 je na poti iz Velike Britanije v Francijo, neznano kje in zakaj, v morje strmoglavilo majhno, enomotorno letalo ameriške vojne mornarice. V njem je bil Glenn Miller, legendarni in karizmatični vodja orkestra, ki je dosegel svetovno slavo še za časa svojega življenja. Skladbe, kot so Moonlight Serenade, In the Mood, Pennsylvania 6-5000, Little Brown Jug, Chattanooga Choo Choo, American Patrol in druge so še danes na programu brezštevilnih jazzovskih orkestrov in so resnična jazzovska klasika. Že leta 1979 je Plesni orkester RTV Ljubljana pod vodstvom legendarnega Jožeta Privška posnel ploščo z repertoarjem orkestra Glenna Millerja in utrdil svoj ugled kot eden najbolj homogenih in profesionalnih big bandov v Evropi. Danes se ta orkester imenuje Big Band RTV Slovenija in pred nami je cedejka, ki jo je podpisal pozavnist, dirigent, komponist in aranžer Emil Spruk. Originalno Millerjevo/Privškovo podlago je nadgradil s svežim, originalnim pristopom, ki nam nepozabne Millerjeve hite približuje v luči stilov, kot so reggae, ska, hip hop, jazz funk, jazz rock in samba.

Besedilo: Hugo Šekoranja

 

Big Band RTV Slovenija
Dirigent: Emil Spruk
Glas: Nuša Derenda
Spremljevalni vokali: Špela Žerjal, Jana Gamser, Samo Kozlevčar, Bojan Bratuž
Trobente: Matej Rihter, Dominik Krajnčan, Marko Misjak, David Jarh
Pozavne: Klemen Repe, Matjaž Mikuletič, Rok Štirn, Matjaž Petrej
Saksofoni: Primož Fleischman, Aleš Suša, Adam Klemm, Miha Hawlina, Blaž Trček
Klaviature: Blaž Jurjevčič
Kitara: Primož Grašič
Bas: Aleš Avbelj
Bobn: Aleš Rendla

Posneto: Cankarjev dom, 20.10.2009


SKLADBE:
1. AMERICAN  PATROL (Frank Meacham / Jerry Gray / Emil Spruk)  3,23
solo: Dominik Krajnčan (tp)
2. A STRING OF PEARLS (Jerry Gray / Simon Gregorčič / Emil Spruk)  4,51
solo: Nuša Derenda (voc), Primož Fleischman (ss) (
poslušaj!)
3. SERENADE IN BLUE (Harry Warren / Mea Valens / Jože Privšek / Emil Spruk)  8,48
solo: Nuša Derenda (voc), Primož Fleischman (as)
4. LITTLE  BROWN JUG (Joseph Winner / Jože Privšek / Emil Spruk) 4,43
solo: Blaž Trček (bs), Primož Fleischman (as), Dominik Krajnčan (tp)
5. SOLITUDE (Duke Ellington / Jože Privšek / Emil Spruk) 5,45
solo: Primož Grašič (g)
6. AT LAST (Mack Gordon / Harry Warren / Simon Gregorčič / Jože Privšek / Emil Spruk) 7,07
solo: Nuša Derenda (voc), Primož Grašič (g)
7. TUXEDO  JUNCTION (Erskine Hawkins / Jože Privšek / Simon Gregorčič / Emil Spruk) 4,54
solo: Nuša Derenda (voc), Blaž Jurjevčič (key)
8. MOONLIGHT  SERENADE (Glenn Miller / Simon Gregorčič / Jože Privšek / Emil Spruk)7,19
solo: David Jarh (tp), Primož Grašič (g), Primož Fleischman (as)
9. IN THE MOOD (Joe Garland / Simon Gregorčič / Jože Privšek / Emil Spruk)  6,07
solo: Goran Moskovski (perc.), Matej Rihter (tp), Klemen Repe (euf), Aleš Rendla (dr)
10. SUN VALLEY JUMP (Jerry Gray / Jože Privšek / Emil Spruk)  7,53
solo: Blaž Trček (cl), Dominik (tp), Matjaž Mikuletič (trb)
11. PENNSYLVANIA  SIX-FIVE THOUSAND (Jerry Gray / Mea Valens/ Jože Privšek / Emil Spruk) 4,57
Solo: Nuša Derenda (voc), Dominik Krajnčan


 

BIG BAND RTV SLOVENIJA

Big Band RTV Slovenija je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu, saj deluje nepretrgano že od leta 1945.

Za začetke njegovega delovanja je v veliki meri zaslužen Bojan Adamič, ki je vodil orkester do začetka 60. let 20. stoletja, ko je za dirigentsko palico prijel mladi Jože Privšek.

Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je takrat imenoval Big Band, je popeljal v najvišji kakovostni razred. Da je dominiral v prostoru nekdanje Jugoslavije, ni dvoma, prav tako pa je bil PORL cenjen tudi zunaj naših meja. Tako je v Nemčiji prejel nagrado za najboljšo ploščo v konkurenci orkestrov, čeprav sta bila med njimi tudi orkestra Jamesa Lasta in Maxa Gregerja.

Po Privšku so imeli dirigentsko palico v rokah Lojze Krajnčan, Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič in drugi.

V goste so prihajali tudi dirigenti in solisti iz tujine (Mercer Ellington, Maria Schneider, Carla Bley, Herb Pomeroy, Mathias Rüegg, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, David Murray, Ed Partyka, George Lewis, Bill Holman, Michael Abene, itd.)...

Danes (2005) je Big Band RTV Slovenija močno pomlajen. Povprečna starost njegovih članov je nekaj več kot 35 let. Večina jih je z jazzovskih akademij v tujini, vsi po vrsti pa so virtuozi na svojih inštrumentih.

Med letoma 2002 in 2014 je skrb za umetniško vodstvo orkestra in menedžment prevzel sicer dolgoletni član saksofonske sekcije Hugo Šekoranja.

Ena od kvalitet Big Banda je tudi raznovrstnost. Zapolnjuje potrebe radijskih in televizijskih programov na zelo različnih glasbenih področjih, kot so filmska, plesna, zabavna in resna glasba. Njegovo največje zanimanje in ljubezen pa sta namenjena seveda jazzu, vokalno-orkestralnemu in inštrumentalnemu.

V povezavi s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija tvori Revijski orkester RTV Slovenija, ki je spremljevalec vsakoletne prireditve Slovenska popevka.

NUŠA DERENDA

Nuša je že zgodaj začela s prepevanjem, v času obiskovanja osnovne šole je pela v pevskem zboru, obiskovala glasbeno šolo in se učila igrati harmoniko. Na prireditvah je pela kot solistka. S 14-imi leti se je pridružila glasbeni skupini in si tam nabirala izkušnje v svetu glasbe. V srednji šoli je spoznala svojega soproga Frenka in obiskovala pevski tečaj pri Nadi Žgur. Poleg nastopov je delala tudi kot pripravnica v vrtcu in nadaljevala študij na višji vzgojiteljski šoli.

Na Festivalu narečnih popevk je nastopila dvakrat s skupino Karavans. Prvič leta 1992 s pesmijo Naša oma je najboljša, drugič pa s pesmijo Plejši. Za slednjo so prejeli nagrado za najboljši aranžma.

Na slovenskem nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije bi morala nastopiti že leta 1998 s pesmijo Usliši me nebo, a je zaradi nosečnosti nastop morala odpovedati. Na EMI je nato nastopila šestkrat. Leta 2001 je s pesmijo Ne, ni res zmagala, leta 2003 se je uvrstila na drugo mesto. Na festivalu je nastopila tudi leta 2005 in 2010. Zadnjič je na tej prireditvi nastopila leta 2016 s pesmijo Tip Top.

Na Melodijah morja in sonca je nastopila petkrat, prvič leta 1998. Na MMS-u je enkrat zmagala, trikrat pa se je uvrstila na drugo mesto.

Na Slovenski popevki je nastopila šestkrat kot tekmovalka, prvič leta 1999. S skladbo Vzemi me, veter je po mnenju strokovne žirije zmagala, prejela pa je tudi nagrado za najboljšo izvedbo. Naslednje leto je prejela nagrado za najboljšega izvajalca, pesem Čez dvajset let pa je osvojila nagrado za najboljšo zvočno podobo. Leta 2002 je s skladbo Pesek v oči zmagala po mnenju občinstva, kot tudi leta 2012 z Markom Vozljem s pesmijo Naj nama sodi le nebo. Leta 2014 bi morala na festivalu nastopiti Anika Horvat s skladbo Noč čudežna, a je morala iz zdravstvenih razlogov odstopiti. Slab teden pred prireditvijo jo je nadomestila Nuša Derenda. Zadnjič je nastopila na Slovenski popevki leta 2016 s pesmijo Grafit, s katero je prišla v superfinale, kjer pa je pristala na drugem mestu.

Še pred uradno predstavitvijo albuma Ni mi žal je Nuša Derenda prodala že 6.500 kaset in zgoščenk ter tako dosegla zlato naklado.

Leta 2001 je zmagala na slovenskem izboru za pesem Evrovizije s pesmijo Ne ni res, na Evroviziji pa dosegla 7. mesto z angleško različico »Energy«. Nastopila je v dvorani Parken Stadium, ki je takrat sprejela 35.000 obiskovalcev.

Uspehov v letu 2001 še kar ni bilo konec, saj je Nuša prejela Viktorja popularnosti na področju glasbe, ki ga vsako leto podeli revija Stop, dobitnika pa izglasujejo bralci. V svojo zbirko priznanj je dodala še Zlatega petelina za pesem Ni mi žal. Uspešno in hkrati naporno leto se je zaključilo še s tem, da je bila Nuša izbrana za eno od kandidatk za laskavi naslov Slovenka leta 2001.

Leta 2002 je skupaj z Darjo Švajger vodila predizbor Eme 2002, leta 2004 pa je skupaj z Mariem Galuničem vodila Slovensko popevko 2004.

Kot samostojna pevka je napolnila Cankarjev dom (Gallusova dvorana)  in Križanke.

Ko so leta 2013 na Švedskem (Malmö) v Euroklubu vrteli cel niz evrovizijskih uspešnic, je bila skladba Energy edina pesem, ki je bila slovenskega izvora.