GREGOR FTIČAR

GREGOR FTIČAR: SOLO

Jazz

Format: CD

Šifra: 114625

EAN: 3838898114625

Gregor Ftičar, mojster črno-belih tipk in lirični umetnik pianističnega skladanja, se predstavlja na prvem samostojnem – solističnem albumu. Na njem navdušuje s priredbami skladb nekaterih največjih jazzovskih mojstrov in z lastnimi avtorskimi skladbami.


Začetki jazzovskega klavirja segajo v konec 19. stoletja, ko se je pojavil ragtime, stil, ki je neposredno vplival na razvoj jazza. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je  prešel v virtuozen stil, imenovan »stride piano«. Na newyorških zabavah so takrat kraljevali Jelly Roll Morton, James P. Johnson., Willie »The Lion« Smith in Fats Waller. Njihovi nasledniki so bili Earl Hines, Teddy Wilson in, za mnoge neprekosljivi, Atr Tatum. Od takrat pa do danes je preteklo mnogo vode, pa tudi viskija. George Shearing, Erroll Garner, Bud Powell, Thelonious Monk, Horace Silver, Oscar Peterson, Tommy Flanagan, Herbie Hancock, McCoy Tynner, Bill Evans, Chick Corea, Keith Jarrett, Jason Moran, Brad Mehldau in še mnogi drugi so klavirski jazz ponesli do neslutenih višin.
Tudi Slovenci (več) ne zaostajamo prav veliko. Vse od povojnih pionirskih časov pa do danes je slovenski jazz prehodil dolgo pot. Breda Divjak, Mario Rijavec, Miki Mihelič, Jože Privšek, Silvester Štingl, Dejan Pečenko, Blaž Jurjevčič, Peter Mihelič, Marko Črnčec, Milko Lazar in drugi so imena, ki bodo ostala in na njihovih ramenih smo vsak dan bogatejši.
Danes je tu in z nami Gregor Ftičar, ki je objavil svojo prvo solistično ploščo, imenovano preprosto »Solo«. Je plod dolgoletnega študija, raziskovanja, improvizacije. Jazzovski standardi se prepletajo z originalnimi kompozicijami; intimna, skorajda minimalistična vzdušja prehajajo v čustveno nabite  viharje. In nazaj. Zgodovina se nadaljuje.
Hugo Šekoranja

 

SKLADBE:
1. FUN TIME (Gregor Ftičar) (poslušaj!)
2. I'M OLD FASHIONED  (Jerome Kern / Johnny Mercer)
3. JET D'EAU (Gregor Ftičar)
4. I WANT TO BE HAPPY(Vincent Youmans / Irving Caesar
5. RAIN (Gregor Ftičar)
6. ANTHILL (Gregor Ftičar)
7. HERE AND NOW (Gregor Ftičar)
8. EMBRACEABLE YOU (George Gershwin / Ira Gershwin)
9. FANTASY IN D (Cedar Walton)
10. CHELSEA BRIDGE (Billy Strayhorn)
11. 26-2 (John Coltrane)
12. SONG FOR MY LADY (McCoy Tyner)
13. ČEBELAR (Lojze Slak)

Skladbe

Št. Naslov Dolžina Poslušaj
1 Fun Time 5:23
2 I'm Old Fashioned 6:52
3 Jet d'Eau 5:43
4 I want To Be Happy 3:28
5 Rain 5:57
6 Anthill 5:54
7 Here And Now 6:32
8 Embraceable You 5:11
9 Fantasy In D 5:18
10 Chelsea Bridge 7:20
11 26-2 4:32
12 Song For My Lady 7:20
13 Čebelar 4:30