Dubioza kolektiv zmešala KuZle

Z enega najbolje prodajanih albumov prejšnjega leta Naredte revolucijo (za) KuZle (gre), na katerem je 15 žanrsko različnih izvajalcev pregnetlo skladbe punk banda KuZle, na radijske postaje prihaja drugi singel s te zanimive kompilacije.

Ta čast je pripadla skupini Dubioza kolektiv, ki je povsem sfrizirala njihovo verjetno najbolj prepoznavno skladbo Vahid. Originalno, punkersko naspidirano verzijo, je zamenjala ska punk izvedba in komadu vdihnila novo življenje.

Pesem je zaradi teksta, ki govori o nezaželeni zvezi med dvema mladima, ki izhajata iz različnih okolij, že leta 1981 povzročala kar nekaj reakcij s strani oblasti, kakor kaže, pa je danes še bolj aktualna. Dubiozi kolektiv je bila skladba pravzaprav pisana na kožo, saj je večina banda iz Bosne, od koder izhaja tudi resnični lik iz besedila skladbe. "Splet ponuja splet okoliščin. Nič drugače ni bilo takrat oziroma tokrat. Sam sem iskal priložnost, kako navezati stik z nekom, ki je, s soborci, ustvaril punk, ki zveni sveže še danes. Da rečem preprosti - hvala. Ker Kuzle so najboljši slovenski hc/punk bend. Hitro sledi facebookovsko 'koketiranje'. Beseda dá besedo. Dare omeni obletnico. Mene vedno vse zanima. Njega pa tudi, in sicer, ali imam kak bend v glavi. Češ, da išče 'nekoga za Vahida'. Takoj sem pomislil na nas, a hkrati imel malo upanja, saj smo bili takrat pred izidom zadnjega albuma #fakenews. Samo še fante sem moral prepričati. Ampak, iskreno, kaj pa imaš tu za razmišljati? Če samo pomisliš na naracijo zgodbe o Vahidu. Če samo pomisliš, da so to pesem izvajali najstniki, mi pa prav zdaj postajamo stari prdci. Da je besedilo napisal nekdo, ki je bil takrat še mladoleten. In to táko, da te še danes spreleti srh, ker je žal (besedilo) še vedno, ali pa celo vedno bolj, aktualno. Hkrati pa ne gre zanemariti, da Dubioza kolektiv ne pišemo ljubezenskih pesmi. Tako nam vsaka taka priložnost pride kot naročena," ozadje sodelovanja razkriva kitarist skupine Dubioza kolektiv Jernej Šavel.

Na zgodbo se navezuje tudi videospot, ki nakazuje, da smo vsi mi nekje "vahidi". V njem se za trenutek pokažejo člani zasedbe KuZle, pa tudi originalni Vahid. "Brez vahida ni Vahida" svojo potezo pojasnjuje režiser spota, basist skupine KuZle, sicer pa zadnja leta večkrat nagrajeni režiser dokumentarnih filmov Dušan Moravec.

 

 

 

Dubioza kolektiv je člane KuZl povabila tudi v njihov prepoznavni Quarantine Show, kjer so z združenimi močmi odžagali Vahida. Posnetek si lahko pogledate spodaj.

 

 

 

Povezava do albuma Naredte revolucijo (za) KuZle (gre).

 

Dubioza kolektiv © Goran Lizdek

KuZle © Iztok Bončina