Nipke in Dravle Records odpotovali v prihodnost

Nipke, Dravle Records in ZKP RTV Slovenija predstavljajo videospot za pesem 2210. Gre za tretji singel z njihovega zadnjega albuma Buden, ki je izšel ob lanskem Prešernovem dnevu, ob letošnjem kulturnem prazniku pa mu dodajamo še vizualno upodobitev. V pesmi 2210 je uporabljen delček popevke Berte Ambrož: Brez besed, avtorjev Mojmirja Sepeta in Elze Budau, ki je bila prva slovenska pesem, s katero smo se predstavili na Evroviziji. Berti in nedavno preminulemu maestru so ustvarjalci posvetili tudi spot.
 

Zgodba v videospotu govori o mladem Nipketu (upodablja ga Tim Petan, ki smo ga spoznali že v vizualni upodobitvi pesmi Noben me ne razume), ki med raziskovanjem domačega podstrešja odkrije staro videoigro. Iz nje se mu oglasi Astronipke iz leta 2210, kjer nihče več ne govori slovensko, kot pravi tudi tekst pesmi. Mladi Nipke zaplava v 16-bitni svet z nalogo, da reši vse misije v igri in Astronipketa pripelje domov. Astronipke potuje čez svetove, kjer spoznava like iz slovenskega kulturološkega prostora in premaguje sovražnike. Spot je nastal pod produkcijsko taktirko Luke Mačka, Damjana Joviča in Žige Severja. Žiga je ustvaril tudi za 16-bitne animacije.

 

 

Besedilo za pesem je napisal Nipke, ki je na naš jezik zelo ponosen, k temu pa poziva tudi ostale: „Pesem skozi romantično zgodbo izraža zaskrbljenost in strah pred izgubo lastnega maternega jezika, kar bi posledično pomenilo izgubo identitete, z namenom da opozori nove generacije, kako pomembno je ohranjati svojo kulturo, njeno dediščino in predvsem jezik in da smo Slovenci prav zaradi svoje majhnosti tako zelo posebni, da je naš jezik najlepši, najspevnejši in edinstven. Prav te posebnosti moramo kot narod začeti končno dojemati kot naše bogastvo in skrajni čas je, da postanemo ponosni na to kar smo in kar imamo.“ Producent pesmi Damjan Jovič pa je o svojem delu povedal naslednje: „Pesem brez besed sem uporabil kot referenco na zlate čase slovenske popevke, kjer se je ogromno pisalo in ustvarjalo v slovenskem jeziku. Opažam, da današnja mladina ne resonira z domačo glasbo tako, kot je včasih in da jim je lažje ustvarjati v angleščini. Moramo se zavedati, da slovenska scena ne obstaja, obstaja samo YouTube scena in danes je zelo težko konkurirati tujim vsebinam in produkciji. Zato se moramo še toliko bolj potruditi in imeti odnos do svoje kulture.“ Sepe je sicer ob poslušanju hip-hopa ekipe Dravle Records ustvarjalcem dokumentarne serije Kdo se boji slovenščine, ki si jo lahko ogledate v sredo, 3. februarja, ob 17.25 na TV SLO1, izjavil, da se nam za obstoj slovenščine ni treba bati.

 

Povezava do albuma Buden.

Nipke in Dravle Records odpotovali v prihodnost