Pero Lovšin v novo obdobje s Čarovnijo

Njegova pesem občuteno zaključuje odmeven dokumentarec o smučarski legendi Roku Petroviču.

Pesem Čarovnija občuteno zaključuje odmeven dokumentarec o smučarski legendi Roku Petroviču "Od kamna do kristala", ki ga je v produkciji TV Slovenija režiral Božo Grlj, glasbo za film pa podpisal Peter Lovšin.
Če je v dokumentarcu "Čarovniji" mesto na cilju, pa sama pesem v Lovšinovem opusu simbolizira štart novega obdobja. Čarovnija je prvi singl z nove plošče, ki jo napovedujemo za konec poletja. Prav v teh dneh se Pero in njegovi Španski borci intenzivno pripravljajo na snemanje novega materiala, ki bo po nekaterih njegovih zadnjih izletih v folk in akustične vode, spet precej bolj rokerski, Na trenutke tudi pankersko regijevski, če sodimo po komadu Popolni tujc, ki ga namerava ekipa predstaviti kot drugi singl v odsev junijskemu obdobju državnih proslav.

Čarovnijo si že lahko preposluišate v našem poslušalniku >>>>>

 

OD KAMNA DO KRISTALA

Rok Petrovič je bil v očeh množic, ki so ga oboževale, smučar. Eden najboljših, ki pa je v svojem uspehu skrival nekaj, kar je vzbujalo skrivnost.
Njegovo smučanje je bilo inovativno, še bolj pa je bil poseben njegov pristop.
Rok je bral Freuda, čeprav ga je bolj zanimal, morda celo obsedal neoanalitski pristop - prisegal je na Fromma in Suzukija. Odgovore je iskal tudi v različnih religijah in na koncu prišel do spoznanja, da je prava resnica v točki njihovega stičišča. Zmaga mu je predstavljala predvsem potrditev njegovega dela in spoštovanje znanj tistih, ki so mu na tej poti pomagali - šele potem vse ostalo. Smučarje je videl kot gladiatorje belih poljan, ki v premagovanju sekund iščejo svobodo. Smučanje Roka Petroviča je bila manifestacija njegovega novega pristopa, ki je združeval spoznanja znanosti - psihologije, filozofije ter ustvarjalnost in skrajno težnjo k popolnosti.
Glasbo za dokumentarni film Od kamna do kristala je napisal Pero Lovšin ( v izvedbi s Španskimi borci) - pravzaprav se skozi film odvija zgolj prav zato napisana skladba Čarovnija v različnih variacijah. Pero in Rok sta bila dobra prijatelja (Rok je enkrat nastopil tudi skupaj s Pankrti), zato ima skladba še toliko večji pomen. Zanimivo je morda to, da se je ideja o tej pesmi začela pri Perotu porajati prav v trenutku, ko smo se pričeli dogovarjati o sodelovanju pri filmu, on naj bi namreč predstavili predvsem njun odnos znotraj smučanja - Pero je bil v času Rokovega bliskovitega uspeha (1985/86) športni novinar pri časopisu Delo. Potem pa se je nekako “prikradla” vmes “ta” Čarovnija, ki se je nazadnje razvila v zelo močen element filma - s samim besedilom tudi vsebinski.

Pero Lovšin v novo obdobje s Čarovnijo