Po več desetletjih oživljamo izdajo notnih zapisov

Mednarodnemu zborovskemu festivala Europa Cantat 2021, ki ga bo Ljubljana gostila med 17. in 22. julijem, se pri ZKP RTV Slovenija poklanjamo s kar tremi projekti: s CD-jem in digitalnim albumom ter s tiskanim in digitalnim notnim zapisom Vöra bije v izvedbi Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, s tiskanim in digitalnim notnim zapisom lani jeseni izdane otroške kantate Kje je Tina? v izvedbi Otroškega pevskega zbora in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter s CD-jem in digitalnim albumom Glasba za Ravensbrück v izvedbi vokalne skupine Gallina. Z izdajo notnih zapisov po več desetletjih oživljamo nekdanjo tradicijo, prvič pa ponudbo na našem portalu ZKP RTV Slovenija razširjamo z digitalno prodajo not.

Vöra bije

Zamisel za nastanek projekta Vöra bije v izvedbi Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in članov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija sega v leto 2019, ko smo zaznamovali stoto obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.Na albumu se nahajajo prekmurske in porabske ljudske pesmi iz pesmarice Pesem Slovenske dežele, ki jo je leta 1975 pripravila dr. Zmaga Kumer, sodelavka Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, za katere je skladatelj Lojze Krajnčan ustvaril popolnoma nov, svež, mladostno iskriv in izrazno pronicljiv, a še vedno zelo prekmurski glasbeni svet. Dodanih je še nekaj avtorskih skladb Ferija Lainščka in Lojzeta Krajnčana. Na voljo so tudi partiture za mladinski zbor in simfonični orkester, in to tako v tiskani kot v digitalni obliki. Zvočna in notna izdaja sta nastali v sodelovanju Glasbene produkcije, Prvega in ZKP RTV Slovenija. Več o tem.

 

Kje je Tina?

Na albumu Kje je Tina? se nahaja 15 pesmi iz istoimenske otroške kantate v izvedbi Otroškega pevskega zbora pod zborovodkinjo Anko Jazbec in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič. Besedila za pesmi je napisala Barbara Gregorič Gorenc, ki je navdih zanje dobila ob resničnem dogodku, glasbeno podobo pa jim je nadel Matevž Goršič. Pesmi so na voljo v digitalni obliki in na CD-ju, na slednjem pa poleg pesmi najdete še knjižico z besedili vseh pesmi in ilustracijami Andreje Gregorič. Kupiti je moč tudi notni zapis pesmi in to tako v tiskani kot v digitalni obliki. Tako je po idejni zasnovi urednika za otroško in mladinsko glasbo na Prvem radijskem programu, mag. Mateja Jevniška, zaključen celostni projekt od naročila kantate prek žive izvedbe, studijskega snemanja in jesenske izdaje glasbenega albuma v digitalni obliki in na CD-ju zaokrožen še s tiskano in digitalno notno zbirko za zbor in klavir. Več o tem.

 

Glasba za Ravensbrück

Album z naslovom Glasba za Ravensbrück je posnetek koncerta iz Mestnega muzeja v Ljubljani, na katerem je vokalna skupina Gallina pod vodstvom Ane Erčulj ob spremljavi harmonikarke Neže Torkar in citrarke Franje Kočnik predstavila edinstven projekt, ki slovenske ustvarjalke - pevke, instrumentalistke in skladateljice - na svojstven glasbeni način povezuje z zgodovinsko odmaknjenimi dogodki v Ravensbrücku v Nemčiji. S pretresljivimi kompozicijskimi sredstvi in tenkočutno izvedbo nas glasbenice opominjajo, da nas zgolj časovna razdalja loči od grozljivih dogodkov 2. svetovne vojne, hkrati pa družbi postavljajo ogledalo, širijo zavest in ohranjajo spomin, ki naj bo v opomin prihodnjim generacijam. Album je nastal v sodelovanju s Programom ARS. Več o tem.

Koncerti z naslovom Glasba za Ravensbrück so že bili izvedeni v Ljubljani, Kopru in Celju, načrtujejo pa se ponovitve v Domžalah in Škofji Loki. Vokalna skupina Gallina se sicer na koncertne odre vrača konec avgusta in septembra. Sezono bodo dekleta odprla s koncertno turnejo v Nemčiji, 3. septembra pa bodo s koncertom v Atriju SAZU-ja praznovale 10. obletnico. Koncert bo nekaj posebnega, saj bodo na njem izvajala izključno skladbe, ki so jih skladatelji v desetih letih delovanja napisali zanje.

Po več desetletjih oživljamo izdajo notnih zapisov