Prešernovemu dnevu se poklanjamo s kar štirimi izdajami!

Veronika Simoniti (foto: Mladinska knjiga)Veronika Simoniti (foto: Mladinska knjiga)Ob kulturnem prazniku pri ZKP RTV Slovenija izdajamo tri zvočnice: Poezije Franceta Prešerna v interpretaciji Aleša Valiča, radijsko igro Sestre avtorja Vinka Möderndorferja, v kateri nastopajo: Saša Pavček, Jana Zupančič, Maruša Majer, Olga Kacjan in Brane Grubar ter zvočno knjigo Ivana pred morjem Veronike Simoniti v interpretaciji Ane Facchini, poklanjamo pa se mu tudi z animiranimi filmi dobitnice nagrade Prešernovega sklada Špele Čadež ter 14-dnevnim ekskluzivnim ogledom njenega zadnjega filma Steakhouse.

France Prešeren: Poezije

Zbirko Slovenski literarni klasiki in sodobniki bogatimo z zvočnico Poezije Franceta Prešerna. Ta je nastala v sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo, pesmi pa je s svojim glasom v režiji Alena Jelena zaznamoval igralec Aleš Valič. „Prešernove Poezije sodijo na knjižno polico v vsakem slovenskem stanovanju in enako velja za virtualno polico zvočnih knjig – brez Poezij pač ne gre. Klasik izpred dveh stoletjih nam ima vedno znova kaj povedati, njegova spoznanja so aktualna za vse čase. Zvočnica je namenjena tako dobrim poznavalcem našega velikega poeta kot tudi tistim, ki morda površno poznajo le nekaj njegovih pesmi – interpretacija enega najbolj prepoznavnih slovenskih igralcev Aleša Valiča bo obojim prinesla dodaten estetski užitek,“ je prepričan literarni urednik Vlado Motnikar.

Aleš Valič med interpretiranjem Prešernovih Poezij (foto: Alen Jelen)

Vinko Möderndorfer: Sestre

V Zbirki Slovenski literarni klasiki in sodobniki je v sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS ob finančni podpori Javne agencije za knjigo nastala tudi radijska igra Sestre avtorja Vinka Möderndorferja v režiji Alena Jelena. Besedilo je bilo nominirano za Grumovo nagrado na 48. Tednu slovenske drame v Kranju leta 2018. V kriminalni drami o zelo intimnih rečeh tri sestre pospravljajo stanovanje pokojne mame. Črne vreče za smeti, s katerimi se sorojenke lotevajo zadane naloge, se polnijo s predmeti, ozračje pa s spomini in dolgo potlačenimi zamerami ... Möderndorferjevo delo izvrstno interpretirajo igralke Olga Kacjan, Saša Pavček, Jana Zupančič in Maruša Majer, v vlogi pripovedovalca navdušuje Brane Grubar, vse skupaj pa izjemno dramsko podkrepi avtorska glasba in izvedba Gregorja Jagodiča.

Veronika Simoniti: Ivana pred morjem

V sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS, SNG Nova Gorica in založbo Mladinska knjiga ter ob podpori Javne agencije za knjigo RS je izšla tudi zvočna knjiga Ivana pred morjem avtorice Veronike Simoniti v režiji Klemna Markovčiča in v interpretaciji članice igralskega ansambla novogoriškega gledališča Ane Facchini. V s kresnikom nagrajeni zgodbi se pripovedovalka iz Pariza, kjer si je ustvarila dom, vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki njeno petletno mamo drži za roko, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu, o katerem pripovedovalka ni nikoli slišala?

Veronika Simoniti (foto: Mladinska knjiga) 

 

Konec februarja bomo zbirko zvočnic dopolnili še z Dolino rož ter maturitetnima branjema Veliki Gatsby in Čudežni Felix.

 

Špelin svet animiranih podob

Špela Čadež (foto: Slovenski filmski center)


Spletno platformo Filmoteka smo v sodelovanju z Društvom slovenskega animiranega filma in produkcijsko hišo Finta ter ob podpori Ministrstva za kulturo obogatili z animiranimi podobami najuspešnejše slovenske avtorice animiranih filmov in letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Špele Čadež, ki je od leta 2018 tudi prva in doslej edina slovenska članica ameriške filmske akademije, ki podeljuje oskarje. Naslednjih 14 dni si lahko na Filmoteki ekskluzivno ogledate njen zadnji film Steakhouse, za katerega bo prejela nagrado Prešernovega sklada, na voljo pa so tudi njeni večkrat (doma in na tujem) nagrajeni kratki filmi: zgodnji Ljubezen je bolezen (2007), prebojni Boles (2013), uspešnica Nočna ptica (2016) in prestižni povzetek štirih sezon Netflixove serije Oranžna je nova črna (2017).

Prešernovemu dnevu se poklanjamo s kar štirimi izdajami!