S Festivalom slovenskega filma ZKP RTV Slovenija odpira knjižnico slovenskih filmov: Filmoteko

Pri ZKP RTV Slovenija že imamo večletne izkušnje z digitalno distribucijo vsebin, tudi z lanskega Festivala slovenskega filma, ki se je zaradi pandemije odvil (tudi) na daljavo na ZKP RTV Slovenija video platformi. S Slovenskim filmskim centrom in z neodvisnimi producenti po tem dobrem sodelovanju vzpostavljamo kurirano slovensko in angleško različico Filmoteke, s katero želimo gledalcem in gledalkam omogočiti izbor domačih filmskih naslovov ter njihov enostaven in cenovno čim bolj dostopen ogled na zahtevo: kjerkoli in kadarkoli.

Gre za nadgradnjo spletne trgovine ZKP RTV Slovenija ter prenovljenega RTV portala, po novem imenovanega RTV 365 z videom na zahtevo. Dostopnih je že več kot 50 naslovov: med njimi so nekatere največje slovenske klasike, sodobni in na mednarodnih festivalih nagrajeni filmi. Razdeljeni so v različne kategorije. Vsebinsko urejanje je v rokah poznavalca filma, radijskega kolega, novinarja Urbana Tarmana. Filme lahko najamete za 14 dni ali za eno leto.

Filmoteko bomo danes predstavili v okviru strokovnega programa na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož. Ob tej priložnosti javno vabimo vse neodvisne producente, ki delujejo pri nas, pa tudi slovenske ustanove in festivale, ki se ukvarjajo s filmom, da se pridružijo Filmoteki in s svojo avdiovizualno produkcijo še razširijo nabor slovenskih filmov, ki bodo po legalni poti dostopni gledalcem in gledalkam po vsem svetu.

Odprtje Filmoteke je finančno podprlo Ministrstvo za kulturo RS.

S Festivalom slovenskega filma ZKP RTV Slovenija odpira knjižnico slovenskih filmov: Filmoteko