Vlado Kreslin album Namesto koga roža cveti izdal na vinilu

30 let po izidu prvega samostojnega CD-ja prekmurskega godca Vlada Kreslina Namesto koga roža cveti, ki je bil hkrati prvi album na CD nosilcu v samostojni Sloveniji, je bo ta pri ZKP RTV Slovenija izšel tudi na dvojni vinilni plošči v ročno oštevilčeni nakladi 1.000 kosov z dodano arhivsko dokumentacijo in s priloženo pretočno kodo. Na njem poleg naslovne pesmi najdete tudi že zdavnaj ponarodele skladbe, kot so: Dan neskončnih sanj, Tista črna kitara in Če bi te imel.

Vlado z vinilko številka 1 (foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija)

„Iz pomladi 1991, osamosvojitvene pomladi, se močno spominjam štirih dogodkov: Maja smo z Beltinško bando gostovali v Lyonu na Razstavi evropskih regij. Takrat se je že vedelo, da v Sloveniji vre, zato je bila slovenska stojnica še posebej zanimiva, zagotovo pa so največ navdušenja poželi stari gospodje, s katerimi sem vsak dan odigral nekaj kratkih koncertov. V začetku junija sem bil z družbo v Londonu, kjer smo nekega večera v pubu naleteli na karaoke show. Po prigovarjanju sem zapel My way, potem pa še Should I Stay or Should I Go. Cel lokal je bil na nogah in vsi so vpili: »Stay, Stay, Stay!!« Navdušeno so nas spraševali, od kod smo, Jaša Zlobec pa je ponosno stopil na stol, dvignil svojo aktivistično roko in kriknil: »Iz Slovenije smo! Mi smo se že osamosvojili!« Sredi junija je v Ljubljani na bežigrajskem stadionu nastopil Bob Dylan, Martin Krpan pa smo nastopili kot predskupina. To je bil tudi zadnji koncert skupine Martin Krpan. Konec junija 1991 je izšel moj prvi samostojni CD Namesto koga roža cveti, prvi digitalni album v samostojni Sloveniji,“ se teh časov spominja Vlado. Nekaj zanimivih drobcev iz tega pa tudi kasnejšega obdobja je Kreslin razkril tudi Bernardi in Jožetu v oddaji Vikend paket. Ogledate si jo lahko tukaj.

Izdajo dvojne vinilne plošče bo Vlado Kreslin z Malimi bogovi in Beltinško bando proslavil s tremi koncerti ob tridesetletnici nastopanja v Cankarjevem domu 15., 16. in 17. decembra ob 19. 30. uri v Gallusovi dvorani. Na njem bodo glasbeniki odigrali prav vse skladbe z albuma Namesto koga roža cveti, seveda pa bodo sporedu dodali tudi novejše stvaritve.

Vinilko lahko naročite tukaj.

Vlado Kreslin album Namesto koga roža cveti izdal na vinilu <span>© Adrian Pregelj, RTV Slovenija</span>

© Adrian Pregelj, RTV Slovenija