Izštekani Pesniki na vinilu in v digitalnem formatu

Skupina Društvo mrtvih pesnikov je lani z odmevnim akustičnim koncertom v športni dvorani Marof v okviru Izštekanih z Juretom Longyko skupaj z godalnim kvartetom Corcoras in spremljevalno vokalistko Nino Radkovič obeležila 30-letnico delovanja. Pod godalne aranžmaje skladb se podpisujejo violinist Marijan Dović, pevec Alan Vitezič ter kitarist Peter Dekleva, ki je tudi producent albuma. Alan Vitezič o zvočni podobi albuma pravi: »DMP smo ambasadorji slovenske besede, zato smo izbrali skladbe, ki so prestale test časa in še danes živijo z nami in našimi poslušalci. Skladbe smo slekli do golega, da bi ohranili izpovednost besedil, jim nadeli godalne preobleke in ustvarili prepoznaven zvok, ki so ga dodatno obogatili poslušalci in izjemno vzdušje na koncertu. Ko smo leta 1992 posneli prvi album, se je ravno končalo obdobje gramofonskih plošč in je bil zato album Iskanje izdan le na kaseti. Zdaj, po tridesetih letih, so gramofonske plošče spet »in« in končno smo dočakali svojo prvo vinilko

Foto: Alen Zulić

 

Album Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras, ki je izšel pri založbi ZKP RTV Slovenija, je na voljo kot vinilna izdaja z oštevilčenimi ovitki in pretočno kodo za nalaganje digitalne verzije albuma z devetimi skladbami in kot razširjena digitalna izdaja z osemnajstimi izvedbami njihovih najlepših skladb. Člani skupine: pevec in kitarist skupine Alan Vitezič, basist Tomaž Koncilija, bobnar Marko Zajc, kitarist Peter Dekleva in klaviaturist Boštjan Artiček na albumu predstavljajo zgodbo dozorelih pesnikov skozi vrtiljak pesmi, od zgodnjih Ko prižgeš nov dan ter Ti in jaz, preko klasik Ti si vse, Naftalin, Komu zvoni, Nebo nad Berlinom, novodobnih Astronavta in Filozofa, do povsem sveže skladbe Mraz, ki je kot singel napovedala izid vinilnega albuma.

Društvo mrtvih pesnikov ob zaključku leta napoveduje turnejo po slovenskih kulturnih domovih, kjer bodo skupaj z godalnim kvartetom Corcoras (violinista Jera Rot in Marijan Dović, violist Mathias Wähner in violončelistka Ana Arh) in gosti predstavili svojo glasbeno zgodbo ter s svojo glasbo segreli dušo in pregnali mraz.

 

Povezava do napovednika albuma Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras (YouTube)

 

Povezava do singla in videospota Mraz (YouTube)

 

Kaj sta pevec Alan Vitezič in kitarist Peter Dekleva o albumu razkril Jerneju Venetu v oddaji Vala 202 Na sceni, pa preverite na spodnji povezavi:

https://val202.rtvslo.si/podkast/na-sceni/4182673/174915998

Izštekani Pesniki na vinilu in v digitalnem formatu <span>© Alen Zulić </span>

© Alen Zulić

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV

Društvo mrtvih pesnikov (tudi DMP) je slovenska pop rock skupina iz Novega mesta. Skupino sestavljajo pevec in kitarist Alan Vitezič, kitarist Peter Dekleva, klaviaturist Boštjan Artiček, basist Tomaž Koncilija in bobnar Marko Zajc. Band pod tem imenom deluje od septembra 1990, in je do danes izdal sedem studijskih albumov: Iskanje (ZKP RTVS, 1993), Opus II (DMP, 1996), Neki rabm, da te ne pozabm (Helidon, 1998), 20:00 (Nika, 2000), Vojna in mir (Menart Records, 2008), Krog (ZKP RTVS, 2010) in Astronavt (2018) ter dvojni album največjih uspešnic 25 (DMP, 2015) ob 25-letnici delovanja.

IZŠTEKANI Z GODALNIM KVARTETOM CORCORAS

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV (2022)

25,50 EUR

Format: LP

Skupina Društvo mrtvih pesnikov po treh desetletjih od izdaje prvega albuma Iskanje napoveduje svojo ... Več

MRAZ

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV ... (2022)

Format: DIGITALNO

Skupina Društvo mrtvih pesnikov ne želi napovedovati zime in energetske krize, čeprav v toplo in ... Več

ISKANJE

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV (2021)

Format: DIGITALNO

Iskanje, prvi album novomeške skupine Društvo mrtvih pesnikov (DMP), po 30 letih pri ZKP RTV ... Več

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV: KROG

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV (2010)

8,05 EUR

Format: CD

Skupina Društvo mrtvih pesnikov (DMP) je novi glasbeni izdelek zasnovala kot antološko zmes ... Več