PIHALNI ORKESTER PREMOGOVNIKA VELENJE

PIHALNI ORKESTER PREMOGOVNIKA VELENJE: BELA KRAJINA

Pihalni orkestri

Format: CD

Šifra: 106989

EAN: 3838898106989

4,00 EUR 1,95 EUR

1. RAPSODIČNI PLES 7'32
(Uroš Krek-Ivan Marin)
BELOKRAJNSKE PISANICE
(Danilo Bučar-Stjepan Dlesk)
2. OB KOLPI 8'44
3. PRI TREH FARAH 11'53
4. NA OJSTRIŽU 7'54
5. LOGARSKA DOLINA 10'43
(Emil Glavnik)
6. BELA KRAJINA 13'01
(Marjan Kozina -Vilim Markovič)
7. JESENSKO VEZENJE 6'40
(Bojan Adamič)
8. ZLATOROG 2'42
(Vinko Štrucl)
9. ŠALEŠKA DOLINA 3'34
(Janez Marin, st.)
Na plošči Bela krajina se poslušalcem predstavlja Pihalni orkester premogovnika Velenje. V spremni besedi med drugim lahko preberemo, da začetki te godbe segajo v leto 1919, v knjigi Zgodovina premogovnika Velenje pa smo odkrili podatek, da se je organizirano godbeništvo začelo že v davnem letu 1893. Povsod tam, kjer so bili rudarji, so zrasle tudi godbe na pihala, tako tudi v Velenju. V več kot 100 letih delovanja so se zamenjali številni rodovi godbenikov, odlike, ki so ostale nespremenjene vse do danes, pa so velika ljubezen do glasbe, druženje, prijateljstvo in iskrena pripadnost rudarskemu cehu.

Danes Pihalni orkester premogovnika Velenje vodi mag. Ivan Marin. Dirigentsko palico je vzel v roke v šestdesetih letih in je še danes prvi dirigent orkestra. Godbeniki so pod njegovim vodstvom umetniško rasli, posneli dve veliki vinilni plošči, kaseto s starimi rudarskimi pesmimi in dve laserski plošči s slovenskimi deli in skladbami z velikih tekmovanj. Pihalni orkester premogovnika Velenje je v dolgih letih delovanja veliko nastopal po domovini in tujini, prejel številna priznanja in povsod doživljal veličastne sprejeme. V posebno lepem spominu mu je ostalo prvo mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov leta 2000 v Kopru, kjer je v koncertni kategoriji dosegel najvišje število točk, prejel zlato plaketo s posebnim priznanjem in postal absolutni zmagovalec tekmovanja.

Da je njegovo igranje zares mojstrsko, se bodo ljubitelji godb na pihala najlažje prepričali ob poslušanju plošče Bela krajina.