FÜRST - IGNJATOVIĆ

BARBARA JERNEJČIČ FÜRST (MEZZOSOPRAN) - ŽARKO IGNJATOVIĆ (KITARA)

Resna

Format: DIGITALNO

Šifra: 115691

EAN: 3838898115691

    Nakup:

Skupni projekt dveh uglednih glasbenikov in pedagogov, mezzosopranistke Barbare Jernejčič Furst in kitarista Žarka Ignjatovića. Pesmi Bogdanovića, Duarteja, Gerharda in Šavlija.

 

PESMI:

 

Dušan Bogdanović
LIKE A STRING OF JADE JEWELS (Six Native American Songs)
I THE SONG……………………………….........2.11
WE ONLY CAME TO DREAM………….….2.30
LIKE A STRING OF JADE JEWELS…..……2.51
THE AGAYA CRAB…………….……….………1.26
IN THE MIDST OF THE PATHS…………...2.13
I DIE AND LIE DEAD HERE……………......1.02

John William Duarte
FIVE QUIET SONGS op. 37
DIRGE IN WOODS…………………………….1.53
SILENCE…………………………………………...3.38
AN EPITAPH……………………………………..1.58
OMAR'S LAMENT……………………………..1.52
THE BIRDS………………………………………..1.46

Ken Steen
WHEN I SHUT MY EYES…………………….8.22

Roberto Gerhard
CANTARES (Seven Spanish Songs for Voice and Guitar)
LA INDITA………………………………………..3.05
EL TORO…………...…………………………….2.18
LA AUSENCIA……..…………………………….3.07
UN GALÁN Y SU MORENA………………...4.02
LA LOBADA………………………………….......1.47
LA MUERTE Y LA DONZELLA………………3.08
REINAS DE LA BARAJA………………….......1.31

Peter Šavli
DVE SLOVENSKI NARODNI ZA SOPRAN IN KITARO (Two Slovenian Folk Songs)
SIJAJ, SIJAJ SONČECE (Shine on, Sun)……………2.33
SLIŠALA SEM PTIČKO PET (I Heard a Bird Sing)…2.28

 

 

Dušan Bogdanović se je rodil leta 1955 v Beogradu. Študiral je v Ženevi (kitaro, orkestracijo in kompozicijo) pri pomembnih umetnikih npr. P. Wissmer, A. Ginastera in M. L. São Marcos. Kot kitarist je že na začetku kariere prejel prvo nagrado na znamenitem tekmovanju v Ženevi in imel odmeven debut v Carnegie Hallu. Razen kratkega bivanja v domovini, ko je bil profesor kitare na beograjski akademiji za glasbo, je med leti 1990 in 2007 poučeval na konservatoriju v San Franciscu. Sedaj je Bogdanović profesor na ženevskem konservatoriju in je izredno cenjena osebnost v svetu glasbe.
Kot glasbeni graditelj sveta (world-builder, revija Gitarre & Laute) je Bogdanović razvil osebno sintezo klasične in improvizirane glasbe, jazza in glasb(e) sveta (world music). Kot solist in član komornih skupin koncertira po Evropi, ZDA in na Japonskem. Objavil je več kot sto del za različne zasedbe, vključno s številnimi za kitaro solo, komorne ansamble in orkester, prav tako pa je izdal tudi vrsto plošč in zgoščenk.

John William Duarte (1919–2004) sodi med nepogrešljive člane kitarskega sveta. Skladatelj, pedagog, publicist in izjemen poznavalec zgodovine inštrumenta, vedno poln energije in načrtov, je začel kot pop/jazz glasbenik, kmalu pa se je kot samouk navdušil nad klasično kitaro. Leta 1969 je opustil poklic kemika in se popolnoma predal glasbi. Poglobil se je v muzikološko raziskovanje (bil je avtor prispevkov za The New Grove Dictionary of Music and Musicians), opustil koncertno igranje in se kmalu povezal z najboljšimi kitaristi tedanjega časa. Dolga leta je prijateljeval z Andresom Segovio (za njegovo poroko je napisal znano Angleško suito op. 31), z Ido Presti in s številnimi  drugimi pomembnimi glasbeniki. Poleg skladateljskega dela (ustvaril je okoli 150 skladb) je prirejal tudi skladbe drugih (Bach, Weiss, jazz standardi, Gershwin...) in redno poročal za vodilne strokovne revije (Soundboard, The Gramophone, Classical Guitar ...). Pisal je spremne besede za plošče (za komentar ponatisa Segoviinih posnetkov, ki so nastali v letih med 1921 in 1939, je prejel nagrado Grammy) in bil član številnih žirij na mednarodnih tekmovanjih ter gost na glasbenih festivalih. Vodil je seminarje in mojstrske tečaje, na začetku profesionalne glasbene poti je med drugim tri leta poučeval mladega Johna Williamsa. Je tudi avtor nekaterih didaktičnih priročnikov, knjig in učbenikov ter tehničnih vaj za kitariste.

Glasba in zvočna umetnost Kena Steena sta mednarodno priznani zaradi svoje izvirne vitalnosti, izjemne širine in izrazito osebne vizije. Njegova dela, pa naj gre za akustična, elektronska ali multimedijska, pogosto označujejo kot zapeljivo privlačna, z razkošno teksturo, postopoma razvijajočo se v nepričakovano smer. Od leta 2012 so njegove raznolike umetniške stvaritve doživele več kot 100 izvedb po vsem svetu (Mumbaj, Tripoli, Buenos Aires, Reykjavik, Ljubljana, Melbourne, Stockholm in New York).Ken Steen je profesor kompozicije in glasbene teorije ter vodja studia za elektronsko glasbo, zvok in hrup na Harttovi šoli Univerze v Hartfordu (ZDA). Je soprejemnik Gerberjeve nagrade za kompozicijo Lige skladateljev (ISCM NYC) za concerto grosso DĔPO FLUX (2017) in prejemnik Larsenove nagrade za pedagoško delo, kar je najvišje priznanje za učitelje na Univerzi v Hartfordu.

Roberto Gerhard (1896–1970) se je rodil v katalonskem mestecu Valls, v multikulturnem okolju (mati je bila iz Alzacije, oče pa nemško- švicarskega porekla), svetovljanstvo ga je spremljalo vse od rojstva. Gerhardov učitelj klavirja je bil Enrique Granados, kompozicije pa Felipe Pedrell. Po Pedrellovi smrti leta 1922 si je želel postati učenec Manuela de Falle, vendar v tem ni uspel. Odšel je na Dunaj, kjer je postal edini španski študent Arnolda Schönberga. Hitro je sprejel in usvojil serializem druge dunajske šole. Po vrnitvi v Barcelono leta 1928 je postal gonilna sila katalonske avantgarde, spoprijateljil se je s številnimi slavnimi umetniki, npr. s Pablom Casalsom in Juanom Mirójem. Med špansko državljansko vojno je bil aktiven na strani republikancev, zato je bil po Francovi zmagi prisiljen zapustiti domovino. Do diktatorjeve smrti je bila njegova glasba v Španiji prepovedana, zato se je Gerhard preselil v Anglijo, domovino pa je obiskoval le v času počitnic. Njegov novi dom je postal Cambridge, kjer je živel do smrti. V Angliji se je njegova umetniška pot uspešno nadaljevala. Ustvaril je vrsto simfoničnih in glasbeno-scenskih del (med najbolj znanimi sta balet Don Quixote in opera The Duenna), koncerte za različne inštrumente, komorno in vokalno glasbo … Njegove stvaritve so bile dobro sprejete in so ponesle njegovo ime v svet. Zgodaj se je navdušil za špansko katalonsko ljudsko glasbo, od štiridesetih let 20. st. pa jo je začel združevati s serializmom na samosvoj način. Proti koncu življenja se je njegov skladateljski pristop radikaliziral. Velja za prvega skladatelja v Angliji, ki se je resno ukvarjal z elektronsko glasbo. Delal je na novo ustanovljeni BBC Radiofonski delavnici (Radiophonic Workshop) in produciral vrsto elektronskih abstraktnih skladb, med drugim tudi odrsko glasbo za Kralja Leara v produkciji Royal Shakespeare Company leta 1955.

Po diplomah iz glasbene pedagogike in kompozicijena Akademiji za glasbo v Ljubljani, je Peter Šavli (rojen 1961) leta 1993 z družino odšelna študij na univerzo Yale, Connecticut, ZDA.Pridobil je dodatna znanja o analizi tonalnein atonalne glasbe, orkestraciji, sodobnemsolfeggiu in o kompozicijskih tehnikah (MartinBresnick, Jacob  Druckman, Anthony Davis).Po končani umetniški diplomi je s Stevenom Stuckyem in Robertom Sierro študiral kompozicijo na univerzi Cornell v državi New York. Leta 1998 se je izpopolnjeval pri Brianu Ferneyhoughu v poletni šoli Univerze Long Beach, Kalifornija, in leto za tem doktoriral na temo Harmonska gostota pri Messiaenu.
Med bivanjem v ZDA je na univerzi Syracuse, New York, predaval glasbeno teorijo, hkrati pa je svojo glasbo pogosto dirigiral in izvajal s pomembnimi solisti in ansambli. To je tudi obdobje, ko je nastal prvi slovenski koncert za kitaro in orkester (1996).
Po vrnitvi v Slovenijo je deloval kot vodja programa v Cankarjevem domu, bil je tajnik in podpredsednik Društva slovenskih skladateljev, umetniški vodja Koncertnega ateljeja in svobodni umetnik. Zadnja leta deluje kot docent za teoretične predmete na Akademiji za glasbo v Ljubljani in kot profesor na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Za svoje delo je prejel študentsko nagrado Prešernovega sklada, prvo nagrado Sveta za glasbeno izobraževanje Ministrstva za kulturo RS, Bradley-Keller Memorial Award univerze Yale (ZDA), dvakrat je prejel nagrado Blackmore Prize univerze Cornell in nagrado Cornell Council for the Arts (ZDA).

 

Mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst je na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost končala študij zborovskega dirigiranja in glasbeno--dramskega upodabljanja. Bila je članica Flamskega opernega studia v Gentu in štipendistka Steansovega inštituta za mlade umetnike v okviru festivala Ravinia v Chicagu. Gostovala je na uglednih opernih odrih, kjer se je predstavila v številnih vidnejših vlogah. Kot koncertna pevka je gostja na slovenskih in tujih festivalih. Nastopa z različnimi slovenskimi in tujimi dirigenti, orkestri ter ansambli. V bogati koncertni zgodovini je Barbara Jernejčič Fürst poustvarila največja dela glasbene zakladnice, pravposebno pozornost pa posveča delom sodobnih slovenskih skladateljev. Je profesorica petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.
 

Kitarist Žarko Ignjatović se je rodil v Pulju na Hrvaškem. Po končani nižji in srednji glasbeni šoli se je vpisal na glasbeno akademijo v Zagrebu. Vzporedno je študiral še na Hochschule für Musik und darstellende Kunst v Gradcu. Leta 1983 je diplomiral v Zagrebu v razredu prof. Darka Petrinjaka, 1987 pa še v Gradcu v razredu prof. Marge Bäuml - Klasinc. Leta 1995 je končal triletni podiplomski študij na Mozarteumu v Salzburgu v razredu prof. Eliota Fiska. Aktivno je sodeloval na številnih seminarjih svetovno znanih kitaristov in prejel veliko nagrad na nacionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Je redni profesor za kitaro in komorno igro na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in profesor kitare na Glasbeni gimnaziji v Celju. Poleg solističnih nastopov doma in v tujini se intenzivno posveča tudi komorni igri.

Skladbe

Št. Naslov Dolžina Poslušaj MP3 SD Audio HD audio
1 DUŠAN BOGDANOVIĆ - I THE SONG 2:10
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
2 DUŠAN BOGDANOVIĆ - WE ONLY CAME TO DREAM 2:28
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
3 DUŠAN BOGDANOVIĆ - LIKE A STRING OF JADE JEWELS 2:49
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
4 DUŠAN BOGDANOVIĆ - THE AGAYA CRAB 1:25
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
5 DUŠAN BOGDANOVIĆ - IN THE MIDST OF THE PATHS 2:12
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
6 DUŠAN BOGDANOVIĆ - I DIE AND LIE DEAD HERE 1:01
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
7 JOHN WILLIAM DUARTE - DIRGE IN WOODS 1:54
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
8 JOHN WILLIAM DUARTE - SILENCE 3:37
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
9 JOHN WILLIAM DUARTE - AN EPITAPH 1:58
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
10 JOHN WILLIAM DUARTE - OMAR'S LAMENT 1:51
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
11 JOHN WILLIAM DUARTE - THE BIRDS 1:46
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
12 KEN STEEN - WHEN I SHUT MY EYES 8:20
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
13 ROBERTO GERHARD - LA INDITA 3:05
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
14 ROBERTO GERHARD - EL TORO 2:17
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
15 ROBERTO GERHARD - LA AUSENCIA 3:05
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
16 ROBERTO GERHARD - UN GALAN Y SU MORENA 4:02
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
17 ROBERTO GERHARD - LA LOBADA 1:45
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
18 ROBERTO GERHARD - LA MUERTE Y LA DONZELLA 3:06
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
19 ROBERTO GERHARD - REINAS DE LA BARAJA 1:30
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
20 PETER ŠAVLI - SIJAJ, SIJAJ SONČECE 2:33
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR
21 PETER ŠAVLI - SLIŠALA SEM PTIČKO PET 2:28
0,69 EUR
0,89 EUR
1,29 EUR