NINA STRNAD & BIG BAND RTV SLOVENIJA

NINA STRNAD & BIG BAND RTV SLOVENIJA, DIRIGENT LENART KREČIČ: TRENUTKI Z JOŽETOM PRIVŠKOM

Zabavna - Rock

Format: CD

Šifra: 115226

EAN: 3838898115226

    Nakup:

Poklon ustvarjalnosti skladatelja Jožeta Privška. Big Band RTV Slovenija je v Privškovem letu 2017 k sodelovanju povabil izvrstno pevko Nino Strnad in z njo posnel 13 njegovih popevk, od katerih jih je pet šele s tem albumom prvič našlo mesto na nosilcu zvoka.

Leto 2017 je bilo leto Jožeta Privška. Minilo je namreč 80 let od rojstva te izjemne glasbene osebnosti, ki je več kot 30 let vodila Big Band RTV Slovenije. Nacionalna radiotelevizija se mu je poklonila z oddajami, pa tudi s koncerti. Med drugim se je Big Band RTV Slovenija posvetil Privškovemu vokalnemu opusu s koncertom Trenutki z Jožetom Privškom ter k sodelovanju povabil pevko Nino Strnad, vodenje pa je prevzel Lenart Krečič. Nina je vsekakor izvrstna vokalistka, je pa tudi ena redkih pevk mlajše generacije, ki se sistematično posvečajo obuditvi popevk iz zlatega obdobja.
Odločitev Nine Strnad ter vodje projekta Lenarta Krečiča, da se bodo skupaj z glasbeniki Big Banda RTV Slovenije pri izbiri skladb osredotočili na Privškova manj znana dela, se je izkazala za odlično predvsem iz dveh razlogov. Prvi je, da Jožeta Privška danes povezujemo bolj z jazzovsko glasbo in takratnim revijskim orkestrom, manj pa s popevko. Pa vendar je bil med skladatelji, ki so popevke pisali že pred letom 1962, ko je zazvenel prvi festival Slovenska popevka. Tudi na festivalu je redno sodeloval vse do leta 1976 in ustvaril nekaj izjemnih, danes zimzelenih melodij, največkrat v tandemu s pesnico Elzo Budau. Kot avtor glasbe, ne le kot aranžer, se je dvakrat predstavil tudi na tekmovanju za pesem Evrovizije; leta 1961 s skladbo Neke davne zvezde – izvedla jo je Ljiljana Petrović, besedilo pa je prispeval Miroslav Antić – leta 1962 pa s skladbo Ne pali svetla u sumrak, ki jo je pela Lola Novaković (besedilo je napisal Drago Britvić). Z njo je osvojil celo četrto mesto. To je še vedno najboljša uvrstitev kakšnega slovenskega avtorja na pesmi Evrovizije. V radijskem arhivu pa redkeje najdemo Privškove vokalne skladbe iz obdobja po letu 1976. Znano je namreč, da je bila njegova prava ljubezen jazz, popevka pa bolj službena obveznost. Pa vendar njegovim vokalnim delom ne gre odrekati kakovosti in popevke v Privškovem opusu zavzemajo pomemben del.
Drugi razlog pa je, da so številne skladbe iz tega časa, ne samo Privškove, zakopane v kletnih prostorih Radiotelevizije Slovenija. S projekti, kot je ta, jih lahko vsaj del obudimo, nekaterim pa sploh prvič predstavimo. To je ena poglavitnih nalog naše hiše.
In v tem pogledu je projekt Trenutki z Jožetom Privškom ne samo poklon njemu in njegovemu ustvarjanju, temveč gre za prelomen trenutek, saj so skladbe Putnička, Oblak, In nič se ne zgodi, V najini sobi je vedno poletje ter Na krilih hrepenenja šele s tem albumom prvič našle mesto na nosilcu zvoka. Nekatere celo po več kot petdesetih letih. Izvedbe Nine Strnad in Big Banda RTV Slovenije pod vodstvom Lenarta Krečiča prinašajo nove interpretacije in pričarajo ravno pravšnji občutek moderne nostalgije.

Alja Kramar
glasbena urednica, 1. program Radia Slovenija

 

SKLADBE:
1 CESTA BELA                                                                                2:36
J. Privšek / A. Skale
2 PUTNIČKA                                                                                    2:03
J.Privšek / N.N.
3 NEKE DAVNE ZVEZDE                                                               3:19
J. Privšek / M. M. Antić
4 OBLAK                                                                                          2:45
J. Privšek / G. Strniša
Solo saksofon: Adam Klemm
5 NE PRIŽIGAJ LUČI V TEMI                                                         3:22
J. Privšek / D. Britvić, G. Strniša
Solo sopranski saksofon: Aleš Suša
6 ZLATI PRAH                                                                                 2:59
J. Privšek / M. Košuta
7 IN NIČ SE NE ZGODI                                                                   2:49
J.Privšek / E. Budau
Solo krilovka: Tomaž Gajšt
8 SONČNICA                                                                                    3:24
J. Privšek / G. Strniša
Solo akustična kitara: Primož Grašič
9 LJUBEZEN V F MOLU                                                                  5:49
J. Privšek / E. Budau
Solo klavir: Blaž Jurjevčič
Solo krilovka: Tomaž Gajšt
10 V NAJINI SOBI JE VEDNO POLETJE                                        2:51
J. Privšek / E. Budau
11 NA KRILIH HREPENENJA                                                         3:27
J. Privšek / E. Budau
Solo sopranski saksofon: Primož Fleischman
12 SAMO NASMEH JE BOLJ GRENAK                                         3:53
J. Privšek / E. Budau
13 NAD MESTOM SE DANI                                                            3:23
J. Privšek / D. Velkaverh
Solo vokal: Nina Strnad
Solo krilovka: Dominik Krajnčan

Skladbe

Št. Naslov Dolžina Poslušaj MP3
1 CESTA BELA 2:36
0,49 EUR
2 PUTNIČKA 2:03
0,49 EUR
3 NEKE DAVNE ZVEZDE 3:19
0,49 EUR
4 OBLAK 2:45
0,49 EUR
5 NE PRIŽIGAJ LUČI V TEMI 3:22
0,49 EUR
6 ZLATI PRAH 3:00
0,49 EUR
7 IN NIČ SE NE ZGODI 2:49
0,49 EUR
8 SONČNICA 3:24
0,49 EUR
9 LJUBEZEN V F MOLU 5:49
0,49 EUR
10 V NAJINI SOBI JE VEDNO POLETJE 2:51
0,49 EUR
11 NA KRILIH HREPENENJA 3:27
0,49 EUR
12 SAMO NASMEH JE BOLJ GRENAK 3:53
0,49 EUR
13 NAD MESTOM SE DANI 3:23
0,49 EUR

NINA STRNAD

Njena izobraževalna pot se je pričela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, pod mentorstvom Nade Žgur. Slednji gre pripisati tudi zasluge za Ninino jazzovsko ozadje. Po maturi in diplomi iz ekonomije je svoje glasbene veščine izpopolnjevala na New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku ter končala študij glasbene pedagogike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu.

Znanje in izkušnje prav tako nabira skozi sodelovanja z drugimi umetniki. Doslej si je oder delila z Dannyjem Grissetom, Howardom T. Curtisom, Juretom Puklom, Renatom Chiccom, Robertom Jukičem, Urošem Perićem in mnogimi drugimi.

Med svoje največje dosežke pa šteje gostovanje na koncertu S simfoniki v filmski svet, kjer je stala na odru z legendarnim jazzovskim in filmskim skladateljem Michelom Legrandom, prejemnikom treh oskarjev.

Med glasbeniki, ki so globoko vplivali na njen umetniški izraz velja prišteti tudi Braca Doblekarja in dolgoletnega sodelavca Petra Miheliča, s katerim je pripravila album V luči življenja: zgodbe slovenske popevke (ZKP RTV Slovenija, 2016) z izbranimi skladbami šestih avtorjev. Te se opirajo na dramatičnost in čustva posameznih zgodb, ki segajo vse od strasti, zaljubljenosti, sreče do hrepenenja, minljivosti ter umrljivosti.

Je stalna gostja festivalov, koncertnih ciklusov in prireditev, ki oživljajo zlata leta slovenske popevke Pogosto sodeluje z Big Bandom RTV Slovenija in nastopa v tujini. Zaradi čiste in jasne artikulacije ter čutnih interpretacij je delo Nine Strnad prepoznano tako s strani splošne kot strokovne javnosti. Bila je izbrana za predstavnico Slovenije v Evropskem jazz orkestru (2010) in na svetovnem olimpijskem festivalu BT River of Music v Londonu (2012), medtem ko je na 4. Državnem srečanju big bandov in plesnih orkestrov dobila priznanje za najboljšo solistko (2009).

Nagrado za najboljšo solistko je v kategoriji mladih talentov prejela tudi na avstrijskem mednarodnem jazz festivalu Marianne Mendt (2014) in se na svetovnem jazz tekmovanju Sarah Voughan Competition uvrstila med petnajst najboljših tekmovalcev (2014).

V prihodnosti se želi posvetiti albumu z avtorskimi skladbami, pri katerem bo sodeloval grammyjev nagrajenec Michael Abene, ki bo prispeval nekaj aranžmajev.