IVA STANIČ

IVA STANIČ: VSAK NOV DAN

Zabavna - Rock

Format: CD

Šifra: 110313

EAN: 3838898110313

    Nakup:

4,00 EUR 1,95 EUR

Iva Stanič je Ljubljančanka, ki je glasbeno pot pričela z učenjem klavirja in občasno pela na šolskih prireditvah. Po končani gimnaziji Poljane se je prijavila na sprejemni izpit za petje - na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, smer Jazz in zabavna glasba - in bila sprejeta. Takrat se je začelo zares: Iva je uspešno zaključila jazz oddelek, kjer se je učila pri profesorici solo petja Nadi Žgur. Sledila so izpopolnjevanja na vokalnih delavnicah SLS (Speech level singing) v Muenchenu in Gradcu pri svetovno znanem pedagogu Daveu Stroudu.
Poleg glasbene šole je Iva vzporedno študirala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, na oddelku za komunikologijo, smer trženje in tržno komuniciranje, kjer je diplomirala leta 2006. Istega leta jo je želja po glasbenem znanju popeljala še na celovški konservatorij, kjer je pričela z učenjem jazz petja pri profesorici Caroline de Rooij.
Iva je nastopala v različnih jazzovskih zasedbah, tudi z Big Bandom RTV Slovenija, zapela pa je tudi že v risankah (Druga zvezda z leve, Traktor Tom, Žogica itd.) V čast ji je bilo zapeti v pevskem zboru, ki je spremljal Bobbyja McFerrina na ljubljanskem Poletnem festivalu 2004.
Kot solistka se je širšemu občinstvu uspešno predstavila na Slovenski popevki 2005 in prejela nagrado strokovne komisije za najboljšo debitantko. Na Slovenski popevki 2007, kjer je izvajala skladbo Kako živiš, je Iva ponovno potrdila svoje kvalitete, saj je prejela nagrado za najbolj perspektivnega mladega izvajalca. Prav ta nagrada je omogočila nastanek njenega prvega samostojnega albuma Vsak nov dan, saj izda ZKP RTV Slovenija nagrajencu promocijsko ploščo, Razvedrilni program TV Slovenija pa mu omogoči naročilo ene skladbe z Big Bandom.

Spletna stran Ive Stanič http://www.ivastanic.com .

 

Skladbe: 1. Kako živiš, 2. Vsak nov dan, 3. Sonce v žepu, 4. Na potep, 5. Najine sledi, 6. Nekje in nekoč, 7. Kam, 8. Le misel, 9. Ena, 10. Naj pleše srce, 11. Le strade con te, 12. Vsak nov dan (Big Band RTV SLO), 13. Kako živiš (Revijski orkester RTV SLO).

IVA STANIČ

Ivo Stanič je širša javnost prvič opazila leta 2005, ko se je na festivalu Slovenska popevka predstavila s pesmijo "Kam" ter prejela nagrado za najboljšo debitantko.

Njene prve izkušnje s petjem so se začele na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, pri profesorici Nadi Žgur, kjer je leta 2004 zaključila študij iz solopetja na oddelku za jazz in zabavno glasbo. Sledila so izpolnjevanja na vokalnih delavnicah SLS (Speech level singing) pri priznanemu Daveu Stroudu v Muenchnu in Gradcu. Leta 2006 je bila sprejeta na deželni konzervatorij za glasbo v Celovcu in pričela s študijem jazz petja v razredu prof. Caroline de Rooij in od leta 2009 dalje študijem solopetja v razredu prof. Gabriela Lipuša.

Večkrat je nastopila na festivalu Slovenska popevka in bila dvakrat nagrajena. Leta 2005, ko je debitirala s pesmijo "Kam" jo je strokovna komisija izpostavila za najboljšo debitantko, leta 2007 pa je s pesmijo "Kako živiš" dobila nagrado v kategoriji mladega perspektivnega izvajalca. Konec leta 2007 je pri Založbi ZKP RTV Slovenija izdala svoj prvi samostojni album "Vsak nov dan". Spomladi leta 2009 je bila s pesmijo in avtorskim besedilom "Sem glas" izbrana med 9 finalistov Slovenskega festivala šansona. Leta 2010 se je v okviru projekta  Dolce vita – Sladko življenje ob spremljavi banda posvetila italijanski glasbi iz zlatih šestdesetih let in posnela singel z naslovom "Takšna, kot bi me želel", ki je sodobna priredba italijanske uspešnice Sono come tu mi vuoi pevke Mine Mazzini.

Med večjimi projekti pri katerih je sodelovala so Božični koncert Big Banda RTV Slovenija in Ive Stanič v okviru abonmaja Jazz Mons, Tribute to Ati Soss (pod taktirko Mojmirja Sepeta), nastop Bobbyja McFerrina v ljubljanskih Križankah, Alfa in Omega projekt (Jazz sacral pod vodstvom Nade Žgur). Posnela je tudi več pesmi za otroške risanke na nacionalni televiziji ter spremljevalne vokale za različne izvajalce in festivale (Eva Hren, Jadranka Juras, Slovenska popevka 2004).

Iva je v zadnjih letih nastopila z različnimi jazzovskimi zasedbami pri nas, med drugim z Big Bandom RTV Slovenija, Primož Grašič triom, Big Bandom Zmaji in Gregor Ftičar triom ter sodelovala s priznanimi umetniki kot so Oto Pestner, Uroš Perić, Irena Vidic, Nada Žgur, Nuška Drašček, Marko Mozetič, Blaž Jurjevčič, Erik Marenče, Gregor Ftičar in drugi.