MARJANA DERŽAJ

MARJANA DERŽAJ: ZA VSE POLETNE NOČI

Zabavna - Rock

Format: CD

Šifra: 101731

EAN: 3838898101731

poletna noč
to je moj zlati sin
vozi me vlak v daljave
cabaret
orion
na zmajskem mostu
ptičje strašilo
basin street blues
breza moje mladosti
ko gre tvoja pot od tod
zvezde padajo v noč
muzika
grenka reka
brez ljubezni tvoje bi umrla
pomladanska
cvet v laseh
potovanje
zadnji valček (the last waltz)
v ljubljano
tujci
ptica v vetru

MARJANA DERŽAJ

Marjana Deržaj je ljubezen do petja podeovala po očetu, ki je bil reden obiskovalec ljubljanske opere. Pravo kariero je začela že v mladih letih. Prve glasbene sanje so se ji uresničile že pri desetih letih, ko je zapela v zboru v operi Carmen. V ljubljanskih klubih je pela priredbe svetovnih uspešnic. Bila je tudi redna gostja razvedrilnih oddaj na RTV Slovenija. Pozneje je veliko nastopala tako na televiziji kot radiu. Pela je na festivalih slovenske popevke in v narodnozabavnem ansamblu Dobri znanci.

V Beogradu je leta 1957 prvič nastopila na festivalu. Deržajeva je zmagala na festivalih slovenske popevke v Opatiji (1958) in na Bledu, ko se je s pesmima Vozi me vlak v daljave in Poletna noč (1964) vtisnila v srca mnogim generacijam. Besedilo za Poletno noč je napisala Elza Budau, glasbo je prispeval Mojmir Sepe. Deržajeva je zapela tudi na prvem festivalu jazza na Bledu leta 1960. Veljala je za prvo damo slovenske popevke. Mnoge njene pesmi so postale zimzelene uspešnice, kot so Zemlja pleše, Orion, Ne čakaj na maj, Naš mali avto …

V šestdesetih letih se je udeleževala jugoslovanskega tekmovanja za izbor pesmi Evrovizije. Leta 1961 je nastopila v duetu s Stanetom Mancinijem s pesjmijo Kako sva si različna. Leta 1964 je s pesmijo Zlati april delila prvo mesto, vendar je na koncu Jugoslavijo naposled zastopal Sabahudin Kurt s pesmijo Život je sklopio krug, ker je od redionalnih žirij dobil več najvišjih ocen. Leta 1987 je bila nominirana za Dnevnikovo osebnost leta, leta 1995 pa je prejela viktorja za življenjsko delo. Posnela je 312 pesmi. Izdala je tudi veliko kaset in plošč: Kitare iz Meksika, Ptičje strašilo, Vrni se kdaj v Ljubljano, Življenje s pesmijo, Pesmi od srca …

Marjana Deržaj je za vedno zaspala v 69. letu starosti. Po njeni smrti je ZKP RTV Slovenija izdala zgoščenko Za vse poletne noči z največjimi uspešnicami Marjane Deržaj. Pri založbi Sanje je izšla njena biografija z naslovom Marjana – Zvezde padajo v noč. Napisala jo je Katarina Lavš. Pri založbi ZKP je izšla istoimenska zgoščenka s posnetki, ki prej še niso izšli na nosilcu zvoka.

Ob 80-letnici rojstva Marjane Deržaj je RTV Slovenija pripravila oddajo, v katero so vključili posnetek njenega solističnega koncerta v Hali Tivoli pred Slovensko popevko leta 1975. Njeno hčer Tino Mahkota so prosili za nekaj besed o Marjani Deržaj kot mami, na kar je z veseljem pristala. V samem koncertu je Marjana Deržaj predstavila vrsto svojih uspešnih pesmi ob spremljavi Revijskega orkestra RTV Ljubljana. Avtorji pa so jih popestrili še z odličnimi spoti iz prve barvne serije oddaj Malo za šalo – malo zares.