MARTIN KRPAN

MARTIN KRPAN: OD VIŠINE SE ZVRTI

Zabavna - Rock

Format: DIGITALNO

Šifra: 100796

EAN: 3838898100796

    Nakup:

MARTIN KRPAN

Martin Krpan je slovenska glasbena skupina, delujoča v letih 1981−1991.

Skupina je sicer začela delovati že konec 70-ih. Nastala je iz ostankov skupine Na lepem prijazni (Tomaž Sršen) in Srečanje (Aleš Klinar), vendar se je dokončno oblikovala šele 1981 v zasedbi Saša Bole - kitara (ta je nadomestil Andreja Janežiča), Miro Križaj - bobni, Aleš Klinar - klaviature/vokal, Tomaž Sršen - bas in Andrej Turk - vokal. Uvrstili so se v finale YU Rock Momenta, kjer je nastopilo več kot 60 skupin iz vse države, takrat so posneli tudi prve posnetke za televizijo. Tega leta so nastopili na Novem rocku. V začetku leta 1982 so podpisali pogodbo za tri velike plošče za beograjski Jugodisk. Pod taktirko Braca Doblekarja v studiu Akademik kmalu nastane novovalovsko usmerjen prvenec z naslovom Bonbonjera. Po snemanju jih zapusti Miro Križaj, ki ga nadomesti Dadi Kašnar (ex Ultimat). Pridruži se jim tudi Matjaž Kosi na elektronskih inštrumentih. Spomladi izide kompilacijski album Umesto malih, kjer predstavijo pesmi Slovan Karantan in zmagovalno skladbo subotiškega festivala Happy End. V tistem času pogosto nastopajo skupaj s skupino Ultimat). Pri drugem albumu (novi kitarist je Miha Stabej) se jim je kot gostujoči vokal pridružil Vlado Kreslin, ki kmalu postane frontman skupine. Tretji album z naslovom Od višine se zvrti izdan leta 1986 je že povsem rockerski, tokrat je posnet v popolnoma drugačni zasedbi kot prvenec: Vlado Kreslin - vokal, Aleš Klinar - klaviature/vokal, Mark Čuček - kitare, Tomaž Sršen - bas in Dadi Kašnar - bobni. Ta album skoraj dvajset let drži rekord pri prodaji najbolj uspešnega slovenskega rock albuma! Leta 1988 izdajo v drugačni zasedbi (brez Klinarja, Sršena in Kašnarja) album Bogovi in ovce v zasedbi Kreslin, Čuček, Hübsher, Tomassini in Vidič. Leta 1991 so igrali kot predskupina Boba Dylana na Bežigrajskem stadionu.

VLADO KRESLIN

Vlado Kreslin (Beltinci, 1953) je stopil na glasbena pota leta 1970 kot bobnar v lokalnem  ansamblu Apollo. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je kot pevec nastopal z bendi Špirit group, Zodiac, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Kmalu zatem se je priključil eni takratnih najmočnejših slovenskih rock skupin Martin Krpan in z njo sodeloval vse do razpada po nastopu pred Bob Dylanom na ljubljanskem stadionu leta 1991.
Konec osemdesetih let se je Kreslin pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltinec - Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in rehabilitiral in demarginaliziral narečje in približal Prekmurje Sloveniji. Z bandom Mali bogovi, ki je nastal v začetku devetdesetih let, in z Beltinško bando Kreslin na odrih in nosilcih zvoka  združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi deluje zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov, najstarejši pa je Vladov oče, enaindevetdesetletni Milan.
Vlado pogosto sodeluje z mlajšimi slovenskimi in s priznanimi tujim glasbeniki (Allan Taylor,The Walkabouts, Rade Šerbedžija, Parni valjak, Siddharta, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners, Siddharta, Antonella Ruggiero, Barcelona Klezmer and Gipsy Orchestra, Ferus Mustafov, Freres Guisse, …), preskakuje glasbene in državne meje in ruši tabuje, kar je lepo opisal reški Novi list: "Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi." . Izdal je že kar sedemnajst albumov z  avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal na filmu in v gledališču kot igralec in avtor glasbe.
Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Je član Društva slovenskih pisateljev.
:"Ko človek posluša Kreslinove pesmi, se mu zdi, da so folk, blues in rock izumili Slovenci. Seveda je to daleč od resnice, vendar je on tako dober, da so pesmi glasbeno univerzalne, pa vendar v duhu slovenske". (Jutarnji list 2008)
» Vlado Kreslin je s svojimi nastopi, besedili in melodijami kot slikarski magični realist; vse je na realni ali realistični osnovi, a sestavljeno in oblikovano v metafore, v katerih se izrisuje tako prekmurski lokalni kolorit kot osebni doživljajsko profilirani ali izbrani trenutki.« (Marijan Zlobec, 2016)

http://www.kreslin.com/