VLADO KRESLIN

VLADO KRESLIN: NAMESTO KOGA ROŽA CVETI

Zabavna - Rock

Format: CD

Šifra: 100451

EAN: 3838898100451

Skladbe

Št. Naslov Dolžina Poslušaj
1 Namesto koga roža cveti 4:35
2 Nede mi več rasla 2:39
3 Bela nedelja 3:58
4 Kama san jes zaj prišeu 2:52
5 Vsi so venci vejli 2:36
6 Tista črna kitara 4:31
7 Tvoje jutro 2:45
8 Če bi te imel 5:13
9 S prsti mi greš skoz lase 4:17
10 Spet doma 3:25
11 Gledal tvoje sem oči sanjavo 2:09
12 Ne zapuščaj me 3:47
13 Dan neskončnih sanj 3:17
14 Pot v raj 5:25
15 Namesto koga roža cveti 4:32

VLADO KRESLIN

Vlado Kreslin (Beltinci, 1953) je stopil na glasbena pota leta 1970 kot bobnar v lokalnem  ansamblu Apollo. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je kot pevec nastopal z bendi Špirit group, Zodiac, Horizont, Sanje in Avantura. Leta 1980 je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. Kmalu zatem se je priključil eni takratnih najmočnejših slovenskih rock skupin Martin Krpan in z njo sodeloval vse do razpada po nastopu pred Bob Dylanom na ljubljanskem stadionu leta 1991.
Konec osemdesetih let se je Kreslin pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltinec - Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in rehabilitiral in demarginaliziral narečje in približal Prekmurje Sloveniji. Z bandom Mali bogovi, ki je nastal v začetku devetdesetih let, in z Beltinško bando Kreslin na odrih in nosilcih zvoka  združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi deluje zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov, najstarejši pa je Vladov oče, enaindevetdesetletni Milan.
Vlado pogosto sodeluje z mlajšimi slovenskimi in s priznanimi tujim glasbeniki (Allan Taylor,The Walkabouts, Rade Šerbedžija, Parni valjak, Siddharta, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners, Siddharta, Antonella Ruggiero, Barcelona Klezmer and Gipsy Orchestra, Ferus Mustafov, Freres Guisse, …), preskakuje glasbene in državne meje in ruši tabuje, kar je lepo opisal reški Novi list: "Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi." . Izdal je že kar sedemnajst albumov z  avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk, nastopal na filmu in v gledališču kot igralec in avtor glasbe.
Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in diplomske naloge. Je član Društva slovenskih pisateljev.
:"Ko človek posluša Kreslinove pesmi, se mu zdi, da so folk, blues in rock izumili Slovenci. Seveda je to daleč od resnice, vendar je on tako dober, da so pesmi glasbeno univerzalne, pa vendar v duhu slovenske". (Jutarnji list 2008)
» Vlado Kreslin je s svojimi nastopi, besedili in melodijami kot slikarski magični realist; vse je na realni ali realistični osnovi, a sestavljeno in oblikovano v metafore, v katerih se izrisuje tako prekmurski lokalni kolorit kot osebni doživljajsko profilirani ali izbrani trenutki.« (Marijan Zlobec, 2016)

http://www.kreslin.com/