VANJA PEGAN

VANJA PEGAN: NEBO DAVNEGA POLETJA (ZVOČNA KNJIGA – 4 X CD)

Zvočne knjige

Format: CD-4

Šifra: 111730

EAN: 3838898111730

Novost v ponudbi ZKP RTV SLO. Poslastica za ljubitelje literature. Zvočna knjiga Nebo davnega poletja, ki jo poslušamo, je zbirka kratkih zgodb pisatelja iz Kopra Vanje Pegana. Bere jih Mateja Perpar.


Vanja Pegan je napisal tri knjige za otroke: Citronček in Giovanin (Libris, 1999), Mesto 2000 (Libris, 2000) in Tonin (Mestna knjižnica Piran, 2009). Po njegovih literarnih predlogah sta bili uprizorjeni tudi dve gledališki predstavi za otroke: Trije oslički in kozica Rozica (Gledališče Koper, 2001) ter Lučka in najlepše darilo (Gledališče Koper, 2004). Leta 2002 je izšla njegova prva zbirka kratkih zgodb Kopanje mornarjev v topli vodi (Libris), napisal pa je tudi tri romane: Čoln (Založba 2000, 2005), Pisatelj, Adam in pilot (Mladinska knjiga, 2006) in Potovanje na začetek poti (Litera, 2009). Nebo davnega poletja (Založba 2000, 2007) je njegova druga zbirka kratkih zgodb.


Mateja Perpar je profesorica angleškega jezika, avtorica pesmi in zgodb za otroke, prevajalka in glasbenica. Zadnja štiri leta dela kot napovedovalka na Radiu Slovenija.


Knjiga Nebo davnega poletja je v tiskani obliki izšla leta 2007 pri Založbi 2000. Za likovno opremo je poskrbel Jurij Kocbek. Njegove likovne rešitve smo uporabili tudi pri pričujoči zvočni izdaji.

Vzrok za to, da lahko danes poslušamo knjigo Nebo davnega poletja, je predvsem literarna občutljivost odgovorne urednice Regionalnega TV programa Koper – Capodistria, Nataše Segulin, ki se je odločila za koprodukcijo z društvom Knjižni krog. Zgodbe je v zadnjih poletnih dneh leta 2009 prebrala Mateja Perpar v sinhro studiu Regionalnega RTV centra Koper - Capodistria. 


Zgodbe v zbirki Nebo davnega poletja so tematsko raznovrstne in vsebinsko izredno polne. Ne glede na to, ali Vanja Pegan pripoveduje o porajanju ali zatonu neke ljubezni, o intenzivnih otroških doživetjih, strahovih in spoznanjih, o izgubi bližnjega, o tihem hrepenenju po drugačnem življenju, zgodbe Neba davnega poletja ves čas prežemajo človeška širina, tiha nostalgija po intimnih občutkih, ki globoko zaznamujejo otroštvo in mladost, ter blag in pristen humor, ki spremlja vzpone in padce Peganovih junakov. Njegove zgodbe včasih vzniknejo iz impresije, odtenka ognjeno zelene barve ali odseva na marmorni plošči groba, drugič iz neznatnega »dogodka«, občutka tihe navzočnosti ženske v sosednji sobi, dlani, ki se dotakne hrbta, ali zibanja čolna. Dogodki zgodb so tako predvsem notranji dogodki. V sebi združujejo liričnost in pripovednost ter bridke in smešne plati življenja, ki jih Vanja Pegan razkriva z roko minimalista in izostrenim čutom za opazovanje.

 

Zgodbe so:
CD 1: 1. Odsev, 2. Izgubljena skicirka, 3. Deček in hiša, 4. Triptih v molu;
CD 2: 1. Nebo davnega poletja, 2. Svetilniška ploščad, 3. Na morje!, 4. Zajtrk;
CD 3: 1. Pred nevihto
(poslušaj!), 2. V soju odrskih luči, 3. Ko bi bil le dan, svetel, bleščeč dan;
CD 4: 1. Zvezdna noč, 2. Etuda za klavir in čopič, štiriročno.